Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Val av moderna språk

Det här kommer du att få lära dig

Under språklektionerna kommer du lyssna, läsa, prata och skriva på det nya språket. Det kan vara att du pratar om dig själv, dina och andras intressen, olika personer, platser du besökt och olika händelser. Du kommer också att lära dig en hel del om hur människor som talar språket lever och vad som är lika och olika jämfört med hemma.

Högre meritvärde med betyg i ämnet moderna språk

Betygen i moderna språk räknas högre än andra betyg. Ett betyg i moderna språk ger en så kallad meritpoäng. När du ska söka till gymnasiet kommer dina bokstavsbetyg att räknas om till siffror. Siffrorna summeras till ett meritvärde. Meritpoängen för moderna språk läggs till ditt meritvärde som då blir högre. Det här kan öka dina chanser att komma in på den gymnasieutbildning du vill gå.

Om du har C i alla ämnen får du ett meritvärde på 16 x 15 poäng = 240 poäng. Om du dessutom har ett C i, till exempel, franska får du lägga till 15 poäng till dina 240. Då får du ett meritvärde på 255 poäng.

Betygen i moderna språk från gymnasieskolan är av samma anledning viktiga om du vill studera vidare på universitetet eller högskolan.

I åk 5 är det dags att göra ditt första språkval

Under vårterminen i åk 5 är det dags för eleverna att göra sitt första språkval i moderna språk. Språkvalet börjar man att läsa i åk 6. I Bromölla kommun har du möjlighet att välja mellan spanska och tyska. 

Viktigt att veta är att man inte kan välja att läsa tyska eller spanska senare under högstadietiden, det är i åk 6 man påbörjar dessa språkstudier. 

Om inget modernt språk väljs, finns det andra alternativ att välja. Innan detta val görs ska eleven och vårdnadshavare prata med mentor/klassförståndare om vad de olika alternativen innebär. 

Vårdnadshavare gör språkvalet genom blankett för språkval 2024, v7 - v9.

Blankett språkval 2024

Mer information om att välja språkval i broschyren "Dags för språkval!"

Sidan senast uppdaterad: den 14 februari 2024