Kommentera image/svg+xml Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Val av moderna språk

Språkval i grundskolan

Det är roligt att kunna många språk. Du kan få vänner i andra länder, bland annat genom internet, och du kan förstå vad de säger i utländska filmer. Du har större chans att komma in på den gymnasieutbildning du vill om du läser språk. Det beror på att betyget i moderna språk räknas in i meritvärdet i form av ett 17:e betygsvärde. Många ungdomar åker utomlands ett tag och jobbar. Med kunskaper i språk kan du förbättra dina möjligheter att få ett jobb som är intressant. För vissa jobb krävs också kunskaper i fler språk än engelska. Europarådet och EU har som mål att vi som bor i Europa förutom vårt modersmål ska kunna minst två språk till. Om du har betyg i moderna språk i åk 9 och fortsätter att läsa detta på gymnasiet kan det påverka ditt meritvärde positivt vid ansökan till högre studier. 

I åk 5 är det dags att göra ditt första språkval

Under vårterminen i åk 5, 13 februari - 5 mars, är det dags för eleverna att göra sitt första språkval i moderna språk. Språkvalet börja man att läsa i åk 6. I Bromölla kommun har du möjlighet att välja mellan spanska och tyska. Om du väljer att inte läsa något av de moderna språken utan istället väljer att läsa och förstärka dina kunskaper i svenska, svenska som andraspråk eller engelska så är det viktigt att veta att dessa inte ger extra meritpoäng i åk 9.

Viktigt att veta är att man inte kan välja att läsa tyska eller spanska senare under högstadie tiden. Det är i åk 6 man påbörjar dessa språkstudier. 

Årets val ska göras via vår e-tjänst, som är öppen 13 februari-19 mars.

Om man ångrar sitt val och vill ändra det, så går man in på e-tjänsten och gör ett nytt val. Det gamla valet kommer skrivas över. En ev. andra vårdnadshavare måste också skriva under det nya valet.

Mer information om att välja språkval i broschyren "Dags för språkval!"

Självservice

Årets val ska göras via vår e-tjänst, som är öppen 13 februari-19 mars.

Val av moderna språk
Sidan senast uppdaterad: den 6 mars 2023