Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Hjärtstartare

En hjärtstartare (defibrillator) är enkelt uttryckt en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa och som om det är nödvändigt kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen.

Hjärtstartare är enkla att använda och kräver inga egentliga förkunskaper. De är i stort sett självinstruerande och hjälper och vägleder användaren genom de olika moment som ska ske, en del ger även instruktioner i hur hjärt- och lungräddning ska utföras korrekt. Det finns ett flertal olika hjärtstartarmodeller på marknaden men de har närmast samma funktioner och ser förhållandevis lika ut.

Kom ihåg att hjärtstartaren protesterar om personen du försöker använda den på inte har drabbats av hjärtstopp. Hjärtstartaren känner av detta och levererar bara ström om det behövs. Detta gör hjärtstartaren till en säker och användarvänlig apparat.

Var finns hjärtstartare?

I Bromölla kommun finns hjärtstartare utplacerade både i den kommunala verksamheten (receptionen i kommunhuset, Kulturpunkten, simhallen, Bromöllabryggan, Näsums idrottsplats och Råby ridklubb) och i privat regi (t ex vissa affärer eller företag).


Symbol för hjärtstartare

Du hittar alla registrerade hjärtstartare på www.hjartstartarregistret.se. Har du en smartphone eller läsplatta kan du ladda ner appen Rädda hjärtat. I appen hittar du också alla registrerade hjärtstartare i Sverige, men du får också stöd vid både hjärtstopp och kan lära dig mer om hjärt-lungräddning. Allt för din trygghet och säkerhet!

Läs mer om IVPA (i väntan på ambulans) och sjukvårdslarm

SMS-livräddare

SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. 

För att delta som SMSlivräddare ska du vara 18 år och ha genomgått en kurs i hjärt-lungräddning. Hos bland annat HLR-rådet finns information om var du kan söka kurser: http://www.hlr.nu/hitta-utbildare/

Mer information om SMSlivräddare hittar du på deras webbplats

Från att tidigare enbart ha engagerat SMSlivräddare att larmas för att göra HLR larmas nu SMSlivräddare även ut för att hämta närmaste hjärtstartare till platsen för hjärtstoppet. Genom att använda mobil positionering kan frivilliga livräddare i närheten av misstänkta hjärtstopp larmas att utföra HLR och även att hämta närmaste hjärtstartare via kopplingen till Sveriges Hjärtstartarregister.

Kontakt

Anders Haglund
Räddningschef
0456-82 20 67
(SMS 0709-17 14 67)
anders.haglund@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 9 februari 2023