Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Information till elev inför prao

För dig som går i årskurs 8 är det dags för prao! En riktigt bra möjlighet att få komma ut och prova på ett yrke. Tanken med prao är att du ska få erfarenhet och kunskap från arbetslivet. Det kan hjälpa dig när du lite längre fram ska välja vad du vill studera eller arbeta med i framtiden. Ta till vara på din praoperiod och förbered dig väl inför!

Hur går det till?

Studie- och yrkesvägledaren på din skola kommer att introducera praon och hur det går till när du ska hitta din plats. Vi har en platsbank som heter samverka.nu där du kommer att få välja mellan olika praoplatser. Ansökan om plats ska göras ca 6 veckor innan, ca 3 veckor innan får du reda på vilken plats och ca 1 vecka innan tar du själv en kontakt med din praoplats.

Förbered dig inför

Att få en bra upplevelse av platsen man ska vara på hänger lika mycket på dig som på praoplatsen. Läs på innan, kolla gärna upp arbetsplatsen innan genom att kika på deras webbsida, sätt dig in i vad de sysslar med. Fundera även på vad du vill få ut av dina dagar.

En personlig kontakt inför uppskattas garanterat, då får de ett gott intryck redan innan. Stäm av vilka tid du ska vara där första dagen och om det är något du är osäker på inför starten.

Under praoveckan

  • Kom i tid!
  • Våga fråga och var nyfiken! 
  • Unvik mobiltelefonen
  • Visa engagemang och ta initiativ
  • Kolla på ditt praktikkort vad som gäller; tider, kläder, lunch med mer!

Kontakt

Maria Block
Näringslivsutvecklare
0456-82 20 06
(SMS 0709-17 12 88)
maria.block@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 2 juli 2024