Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Prao för grundskolan

I årskurs 8 får elever i Bromölla kommun prova på hur det är att arbeta och hur det kan fungera ute på en arbetsplats genom praon. Viktiga dagar som skapar nyfikenhet på framtida val och motivation till skolan. Vi är måna om att praon ska bli en bra upplevelse och utbyt för både elev och arbetsplatsen.

I Bromölla kommuns grundskola provar vi nu att förlägga all prao i årskurs 8 för att redan här skapa nyfikenheten framåt kring yrke och framtidsval. Samtidigt låter vi årskurs 9 få tid att fokusera på gymnasievalet.
Hösten -22 planerar vi för att eleven ska genomföra sin första praktikvecka, den andra veckan planeras till vårterminen.

Praoveckor hösten 2022/våren2023

Uppdateras inom kort -Dalaskolan Södra 2 klasser
Uppdateras inom kort - Humleskolan 2 klasser
Uppdateras inom kort - Humleskolan 2 klasser

Arbetsgivaren är nyckeln

Att det finns bra och spännande praoplatser är grunden i hela arbetet. Att företag och offentliga verksamheter öppnar upp för praktikanter några dagar under året gynnar alla på sikt. Det är enda möjligheten att själv få uppleva vardagen på en arbetsplats. Det kan vara där och då som rätt inställning skapas, uppfattning om ett yrke eller företag och drivit för den egna banan ska stakas ut. Samtidigt bygger företag och organisationer sin egen framtida kompetens just vid dessa tillfällen.

Om du är intresserad av att ta emot en praoelev kan du anmäla ditt intresse till oss via formuläret. När du gjort det lägger vi in din arbetsplats i vårt system Samverka, där du enkelt själv sedan kan välja vilka veckor du kan ta emot praoelever, administrera dina uppgifter samt ta del av information.

Vad arbetsplatsen vinner på prao?

Prao är ett bra sätt att hjälpa elever att fundera kring framtida yrkesval. På praon får de prova hur det är att ha ett arbete och befinna sig på en arbetsplats. Det finns många fördelar med att erbjuda prao, här är några:

  • Träffa tänkbara extrajobbare eller sommarjobbare
  • Säkra upp tillgång till kompetens på sikt
  • Sprida kunskap om ert yrke och er bransch
  • Få in ett ungdomsperspektiv på verksamheten
  • Inspirera elever inför sitt studie- och yrkesval
  • Utveckla kollega eller medarbetare i rollen som handledare
  • Visa nya sidor av verksamheten
  • Ni blir en mer samhällsengagerad aktör, det ger fin goodwill!

Vad ska jag tänka på?

Självklart kan du ha många frågor och funderingar innan du bestämmer dig för att ta emot en praoelev. Därför har vi samlat information och svar på de vanligaste frågorna här. Om du har fler frågor är du välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post.

Arbetgruppen för prao:

Marcus Svensson, Studie- och yrkesvägledare Humleskolan
0456-82 20 46, marcus.svensson@bromolla.se

Maria Block, Näringslivsutvecklare Bromölla kommun
0456-82 20 06, maria.block@bromolla.se

Carina Berg Johansson, Samordnare kommunalt aktivitetsansvar, KAA
0456-82 25 07, carina.berg-johansson@bromolla.se

Kontakt

Maria Block
Näringslivsutvecklare
0456-82 20 06
(SMS 0709-17 12 88)
maria.block@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 2 juli 2024