Intervju med Steve Nyberg
Den 7 november invigs utställningen ”Skåne – en dröm!” på Kulturpunkten i Bromölla. Ett projekt där sex serietecknare har intervjuat, skrivit och ritat för att skildra Skåne och dess invånare. Serietecknarna har blivit tilldelade varsin kommun i olika delar av Skåne och har gett sig ut för att fånga det som kännetecknar just den kommunen. Serietecknaren som fick uppdraget att teckna Bromölla kommun heter Steve Nyberg och han kommer att vara på plats när utställningen invigs den 7 november. Vi fick möjlighet att göra en intervju med Steve inför utställningen som du kan läsa här!
Ser du dig som tecknare, författare eller hur önskar du titulera dig?
-Jag brukar kalla mig för serietecknare för det täcker det mesta. Som serietecknare är jag också författare och jag har precis gjort min första barnbok, där jag både är författare till texten och har tecknat bilderna. Lite mångsysslare inom bild helt enkelt.
Har du utbildat dig till det du jobbar med idag eller är det en bransch där man ofta är självlärd?
-Jag utbildade mig till serietecknare på Serieskolan i Malmö men har också lite andra konstnärliga utbildningar i ryggen. Det är nog lite 50/50 i seriebranschen skulle jag tro. Många har gått serieutbildningar eller liknande men många är också helt självlärda.
Är detta jobb en dröm som blivit sann?
-Egentligen har jag nog halkat in i det lite. Jag hade tröttnat på mitt jobb som spårvagnsförare i Göteborg samtidigt som många av mina vänner flyttat från staden och då blev jag sugen på att flytta till Malmö - en stad jag tyckte om men inte hade haft så mycket kontakt med egentligen.
Jag testade att söka till Serieskolan där, mest för att jag var sugen på att se om serieteckning kunde vara något för mig. Jag kom in på Serieskolan, upptäckte att jag tyckte om det, fick ganska snabbt ge ut en bok samt fick fler uppdrag. Sedan har det bara rullat på i 10 år ungefär.
Jobbar du med egna projekt eller du hyrs in på uppdrag och blir styrd i ditt skapande?
-Det är väldigt blandat faktiskt. Både egna projekt som jag styr helt och hållet men också att jag får i uppdrag att göra serier som de i Skåne - En dröm!. Det kan också vara illustrationer eller liknande.
Största fördelarna med ditt yrke?
-Att jag får vara kreativ. Så klart i mina egna projekt som jag styr helt själv men även när jag jobbar på uppdrag åt någon som har en idé de vill att jag ska förverkliga. Då är det ju ändå mitt eget sätt att göra det på, att uttrycka det. Det är lyxigt att få skapa!
Projektet Skåne – en dröm! Fick du möjlighet att välja ort eller blev du tilldelad Bromölla?
- Jag blev tilldelad en ort. Jag vet faktiskt inte hur det gick till, om det bara var lottning eller om det var någon typ av matchning - men hur som helst känns det som det blev en bra matchning!
Vad var den största utmaningen med detta projekt?
-Att försöka koka ner alla olika människors olika perspektiv på sin kommun till några få seriesidor. Alla människor har någonting att berätta och jag har fått så många berättelser om Bromölla. Det är helt enkelt omöjligt att skildra dem alla. Men jag hoppas att jag lyckats koka ihop bitarna så att där finns något som alla i Bromölla kan känna igen sig i…och något för alla utanför Bromölla att upptäcka också!
...och vad var den största överraskningen med Bromölla kommun?
-Jag kanske inte ska kalla det en överraskning men en lärdom jag tar med mig från Bromölla är att så många jag pratade med sa att "Nä, men Bromölla är väl som vilket brukssamhälle som helst". Och det kunde jag hålla med om, för utan någon tidigare relation till Bromölla kände jag ändå igen mig i min egen uppväxtort i Ulricehamns kommun. Det kändes som hemma helt enkelt.
Skulle du vilja delta i liknande projekt igen och vad skulle du önska att de i så fall innehöll?
-Jag deltar gärna i liknande projekt igen för det är fantastiskt att få levandegöra andra människors berättelser i serieform. Men jag vet inte riktigt vad ett nytt projekt mer skulle innehålla. Jag tycker berättelser om ens hemort är en perfekt inramning för ett sådant här projekt.
Om du skulle göra om Skåne – En dröm! igen - vilken skulle din drömort vara att få teckna en serie om?
-Oj, det var svårt! Kanske någon mindre ort... Jag är lite fascinerad av Klippans musikscen runt 70/80-talen så kanske att Klippan vore lite drömmigt att få utforska.
Vad är typiskt skånskt / typiskt för Skåne, för dig?
-Som inflyttad utböling som framför allt uppehåller mig kring Malmö så är det nog de vida platta rapsfälten. Även om de inte är typiska för andra delar av Skåne, som till exempel Bromölla, där landskapet är mer kuperat och yvigt.
Och det är väl också lite det som det här projektet har landat i:
- Att Skåne är så många olika saker på en och samma gång.