Anhörigstöd
Anhörigstöd är till för dig som hjälper/vårdar en närstående eller vän som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller av annan orsak behöver din hjälp och stöd. Vi erbjuder också samtalsstöd.
Att vårda eller känna en närstående är en ansvarsfull uppgift och i anhörigrollen kan man många gånger känna sig ensam, trött, sviken eller villrådig. Att få prata med sakkunniga och andra i samma situation som man själv befinner sig i är stärkande för både kropp och sinne. Det blir helt enkelt lite lättare att få vardagen att gå ihop. Det är också skönt med vetskapen att man faktiskt inte är ensam, det finns andra att vända sig till!
Vi har samtalsgrupper för anhöriga under året. Du som är intresserad kan kontakta anhöriglotsen.
Vi erbjuder dig
- Råd, stöd och information
- Att få hjälp med att reda på vart och vem du vänder dig till med dina frågor
- Individuella stödsamtal per telefon eller personligt möte
- Samtalsgrupper
- Temacaféer
- Nätverk Demens
Alla som arbetar med anhörigstöd har tystnadsplikt.
Följande insatser kan beviljas till din närstående
- Avlösning i hemmet
- Dagverksamheten Stjärnan
- Hemsjukvård
- Hjälp i hemmet
- Korttidsboende
- Matdistribution
- Trygghetslarm
- Växelboende
Det är kommunens biståndshandläggare som gör bedömning, utreder behov och fattar beslut om den enskildes rätt till insats. Ett undantag är hemsjukvård som beslutas av hemsjukvårdspersonal.
Har du en äldre sjuk närstående i ditt liv just nu?
Tar du hand om och finns till hands för en äldre sjuk närstående? Behöver du få information, tips och idéer som stärker dig i din roll som anhörigvårdare?Har du behov av att få prata eller lyssna tillsammans med andra om hur livet fungerar just nu?
Då är du välkommen till äldreomsorgens anhöriggrupper. Vi träffas ca 1,5 timme en gång månaden och pratar, funderar, samlar fakta runt olika teman som anhöriggruppen själva väljer från gång till gång. Hör med anhöriglots Gunilla Karlsson för anmälan, tankar och funderingar.
Anhörigstöd i kommunen
Anhörigstödet har öppet helgfri mån-fre 7.30-11.30 och finns på Drejarens dagcentral.
Gunilla Karlsson, anhöriglots 0456-82 20 56, 0709-17 10 39
Demenssjuksköterska 0456-82 23 42
Bromölla kommuns växel 0456-82 20 00