Mötesplats Näsum
I ett dialogsamtal med Näsums seniorer enades alla om att en mötesplats för seniorer skulle vara både bra och kul. Mötesplatsen byggs upp lite pö om pö och alla besökare hjälps åt att både driva och underhålla lokalen tillsammans.
Syftet med mötesplatsen är social stimulans med ett aktivitetsinnehåll för huvud, kropp och själ.
Mötesplatsens riktlinjer:
- Ingen anställd aktivitetsledare. Förste man på plan låser upp köksdörren åt alla andra. Alla ansvarar för att det ser trevligt ut med torkade bord, sopade golv och att det är låst vid hemgång.
- Ta med eget kaffe och kaka, eller koka själv på plats.
- På måndagar är det föredragsserie med eftersnack.
- På torsdagar är det socialt umgänge med sällskapsspel, skivor till kaffet, skapande osv.
Plats: Öllers backe 7, ingång köksdörren i ”gamla restaurangen”
Kontaktperson: Birgitta Jansson 0709-23 32 02, birgitta.jansson@bromolla.se
Vilka intressen har Näsums 65-plussare?
Vad tycker du som senior att mötesplatsen ska fyllas med? Är det underhållning, kultur, sport, motion, hantverk, film, musik, teater, samhällsinformation, utflykter? Hur tänker DU?
Vill du vara med att skapa och ta del i Näsums mötesplats för seniorer?
Ring eller skriv till Birgitta Jansson, 0709-233 202, birgitta.jansson@bromolla.se för idéutbyte runt framtidens mötesplats Näsum.
Livet rör sig framåt antingen vi vill eller inte och samhället runt omkring oss förändras mer och mer. Vi har, utifrån dialogsamtal i höstas, samlat föredrag om sådant som förändrar vår nutid och som man kan känna sig en aning ovan inför idag. Med vår föredragsserie vill vi även ge information samt skapa möjligheter för nya tankar, frågor och funderingar oss människor emellan. Allt med senioren i fokus!
Varmt välkommen att ta del i, fundera högt och ställa dina frågor!
Måndagar kl.13.30-14.30
Mötesplats Näsum, Öllers väg 7, Näsum
8 september - Vart tar alla sopor vägen...?
Vi sorterar sopor som aldrig förr. Somligt ska brännas medan annat ska återanvändas. Men vad händer med soporna efter att vi har sorterat dem? På vilket sätt tas de om hand och var? Skickar vi fortfarande sopor utomlands eller tar vi hand om andras sopor? Vad vinner kommunen på dagens sophantering? Vad kostar det? Och hur ser framtidens sophantering ut? Renhållningssamordnare Johan Ekelund från Bromölla kommun berättar.
16 september - De mest ensamma
Vi upplever allt större ensamhet som äldre i Sverige idag. Barn och barnbarn sprids kors och tvärs över landet och världen. De vänner man har flyttar eller dör och vi blir ensamma kvar. Att skaffa nya vänner är svårt och även om man träffar många människor i olika sociala sammanhang är den upplevda ensamheten stor. Att veta, att ingen vet var man är när man promenerar i skogen eller åker in till stan eller tar ett dopp i sjön, gör ensamheten än större. Behovet av att få de nära, lite djupare samtalen med någon man känner tillit för finns hos oss alla och borde vara oss alla förunnat. Äldresjuksköterska Eva Fjelkner delar med sig av sina erfarenheter.
23 september - Hur kör de egentligen, alla andra?
Att sätta sig i bilen och köra när man vill, vart man vill, med vem man vill är frihet och välmående! Men hur kör de egentligen, alla andra? Hur blinkar man i rondellerna nu för tiden och vem har företräde vid övergångsställena? Och hur ser de nya skyltarna ut och vad betyder de? Per Hillebrenner från Rhodins trafikskola uppdaterar alla som tog körkort på 1900-talet.
30 september - Hjärnan tar glädjeskutt när vi sjunger, varför är det så?
Att sjunga högt med andra stärker både skelett och lungor. Dessutom ger det glad energi. Organist Marco Bonacci från Ivetofta församling berättar mer om vad som faktiskt händer i hjärna och sinne när vi sjunger.
7 oktober - Har du läst en god bok på senare tid?
Att litteratur kan vara läkande visste de gamla grekerna och att de flesta sjukhus har ett bibliotek handlar inte bara om patienters tidsfördriv. Att aktivt använda litteratur som en form av välmående är väl beprövat. Bibliotekarie Pia Karlsson berättar mer.
14 oktober - Konsumentvägledning för seniorer
Förr knackade dammsugeförsäljarna på dörren när de ville sälja sina varor. Idag hoppar mobilnätsaktörer på alla som går ut och in i de större galleriorna. Hur värjer man sig egentligen mot denna påstridighet? Och vad ska man tänka på som konsument vid köp av en dyrare vara, exempelvis en mobil, hörapparat eller elmoppe? Eller om man ska anlita en hantverkare eller trädgårdsfixare? Hur reklamerar man om något är fel? Hur klagar man på livsmedel? Vilka fallgropar finns över huvud taget? Konsumentvägledare Hans Forslund kan alla svar.
21-25 oktober - SENIORVECKA PÅ KULTURPUNKTEN
28 oktober - Bröllopstider...
För 50-60 år sedan var det ju nästan ett måste att gifta sig. Och när man gifte sig så var det i kyrkan. Att bara bo ihop var inte ens att tänka på. Men hur gifter man sig idag? Får vem som helst gifta sig med vem som helst? Vilka alternativ finns vad det gäller vigselförrättare, platser och utförande? Hör borgerliga vigselförrättare Engla Westerlund berätta om ”sina” vigslar.
4 november - Kontantlöst samhälle! Låt dig inte luras…
Även om man är en klok och sansad vuxen människa som har koll på läget händer det att bedragare kammar hem storkovan. Hur kan vi göra för att bli än mer vaksam? Finns tips och knep som knäpper bedragaren på näsan? Hur kommer det kontantlösa samhället utvecklas framåt? Vad kan vara bra att lära sig som senior för en digital vardagsekonomi? Kommer sedlar och mynt att försvinna helt och hållet? Camilla Karlsson och Johanna Bengtsson från Ivetofta Sparbank berättar.
11 november - Kvinnors hälsa
Är 65+ kvinnor friskare nu än förr? Vilka sjukdomar finns? Och vilka sjukdomar ska man se upp med och hur kan man i så fall upptäcka dem? Bröstcancer? Livmoderframfall? Är screening för HPV/cellprov och mammografi ett bra sätt att förebygga, oavsett ålder? Hur kan man själv förebygga på hemmaplan? Verksamhetschef Annelie Öberg från barnmorskemottagning Lilla Hjärtat delar med sig av sin kunskap och erfarenhet.
18 november - Begravningar
Begravningar har förändrats under årtiondena. Förr var det kistbegravning med mycket blommor och stor middag eller kaffe med många kakor efteråt med prästen på huvudplatsen. Men hur begravs man idag? Hur går de digitala begravningarna till? Hur lång tid kan det ta innan man blir begravd och vad beror det på? Kommer det finnas kistor i framtiden? Och hur kommer framtidens gravplatser se ut? Lars Nilsson från Bromölla begravningsbyrå berättar.
25 november - Hur hör du egentligen?
Tarik Jamil från Audionomservice berättar om varför vi hör sämre ju äldre vi blir och vad det finns för olika hörselproblem och hur går en hörselundersökning går till. Finns andra hjälpmedel än hörapparat mot dålig hörsel? Finns olika hörapparater för olika behov? Kan vem som helst sköta dagens hörapparater med ex att tvätta, ladda el byta batteri? Kan man testlyssna i några veckor och sedan byta? Vad händer om man inte trivs med sin hörapparat?
2 december - Vårdcentral KRY kliver in i framtiden
Nu har ju de båda vårdcentralerna i Bromölla varit ihopslagna ett tag. Hur fungerar det? Allt blir mer och mer digitalt i vårt samhälle, hur hanterar KRY det? Träffa doktor och sjukgymnast via video, fungerar det verkligen? Hur ser framtiden ut på KRY och för seniorerna på KRY? Och hur går det med coronasprutorna, ska man som senior fortsätta ta dem? Doktor Mikael Simm från KRY berättar.
Informationsfoldern ”Att vara människa” kan du hämta på Mötesplats Näsum eller ring 0456-82 22 80 för hemskick. Information om seniorveckan kommer i separat folder.