Australisk kalkrörsmask
Nyligen observerades den främmande arten Australisk kalkrörsmask i Lomma hamn. Arten har tidigare observerats i Lagunens småbåtshamn i Limhamn. För att få mer information om artens förekomst i Skåne, vänder sig nu Länsstyrelsen till allmänheten - båtägare, hamnföreningar, dykare och andra med insyn under ytan och om vad som växer på båtar, bryggor, pålar och block i hamnar.
En ”dörrknackare”
Artdatabanken beskriver den australiska kalkrörsmasken som en ”Dörrknackare”, det vill säga en art som ännu inte etablerat sig i Sverige men som har potential att göra det. Maskarna bygger rör, ett par millimeter tjocka och upp till en decimeter långa. När många individer lever tätt tillsammans kan nätverket av maskarnas rör skapa stora rev, upp till fyra meter långa och två meter höga.
Källa Länsstyrelsen
Misstänker du att du hittat australisk kalkrörsmask?
Rapportera i Artportalen Sveriges Lantbruksuniversitets verktyg för inrapportering av arter
Du kan också maila till emma.p.persson@lansstyrelsen.se eller jonas.m.gustafsson@lansstyrelsen.se på Länsstyrelsen Skåne.
Detta kan du göra för att minska risken för spridning av främmande arter
- Förhindra och ta bort påväxt på båtskrov. Att förebygga att arter växer på hårda ytor som rör sig mellan olika platser är en av de viktigaste åtgärderna mot främmande arter. Detta kan göras på många sätt. För att inte bidra till andra problem rekommenderar Länsstyrelsen bara åtgärder som inte bidrar till att sprida miljögifter.
- Ta båten ur vattnet när möjlighet finns, detta dödar de flesta marina organismer. Ju längre tid båten är uppe ur vattnet desto bättre.
- Använd fysiska metoder för att motverka påväxt, t.ex. skrovduk.
- Använd fysiska metoder för att avlägsna eventuell påväxt, t.ex. båtbottentvätt eller skrapning och rengöring för hand.
- Rensa och rengör båten ordentligt och låt den helst torka innan den ska användas på en ny plats. Rengör redskap innan de används på en ny plats, till exempel fiskeredskap, ankare, fendrar, redskap för att tvätta båten.
- Försök undvika, eller åk mycket försiktigt genom växtlighet. Detta minskar både risken för spridning av växtdelar som kan skapa nya bestånd, men minimerar också störningen på befintliga inhemska växter.
- Var uppmärksam och nyfiken på vad som växer på båtar och andra hårda ytor i vattnet.
Länsstyrelsen Skåne - Tipsa Länsstyrelsen om den australiska kalkrörsmasken
Kontakt
Maja Skog
Parkingenjör
0456-82 20 28
(SMS 0709-23 31 47)
maja.skog@bromolla.se