Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Mobbing och kränkande behandling

Denna sida handlar om hjälp till barn och unga vid problem med mobbning och kränkande behandling. Här hittar du information om området, länkar till andra sidor och information om var du kan vända dig för att få hjälp.

Behöver du akut hjälp?

Här finns telefonnummer du kan ringa om du upplever att du
eller någon annan inte mår bra och behöver akut hjälp



Klicka på den här länken om du behöver lämna sidan snabbt!


Mobbning

Mobbning är när någon systematiskt trakasserar en annan person fysiskt eller psykiskt. Mobbning betyder att man utesluts ur kamratkretsen, blir illa behandlad och förtrycks. Mobbning är ingen engångsföreteelse utan en systematisk kränkning av en person. Mobbning kan vara allt ifrån att bli kallad nedsättande saker till att bli utsatt för våld. Det har även blivit vanligare att mobbning sker via e-post eller sms. Mobbning kan också vara att bli utfryst.

Mobbning är vanligare än man tror. En tredjedel av alla skolbarn har blivit utsatta för någon form av mobbning under sin skoltid. Hos många sitter ärren efter mobbning kvar länge, ibland hela livet. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på mobbning.

Tecken på mobbning:

  • Barnet blir tystare.
  • Barnet berättar inte vad som händer i skolan.
  • Kompisar följer inte med hem.
  • Barnet slutar umgås med barndomskompisar.
  • Barnet vill inte träffa kompisar på fritiden utan vill hellre vara hemma.
  • Barnet får en helt ny umgängeskrets, ofta på en annan ort än skolan eller den plats barnet blir mobbat på.
  • Återkommande huvudvärk och annan värk.
  • Vredesutbrott.
  • Sämre aptit.
  • Mardrömmar.
  • Blåmärken och andra skador.
  • Saker som mobiltelefon, klocka eller gymnastikkläder försvinner.
  • Sämre studieresultat.

Källa: Vårdguiden


Här kan du få hjälp

Elevhälsan
I Bromölla kommun har vi ett centralt elevhälsoteam som består av psykolog, förskolekonsulent/särskolesamordnare, specialpedagog, kuratorer samt skolsköterskor. Den kommunala elevhälsan tillhandahåller medicinsk, psykologisk, social och specialpedagogisk kompetens.

Elevhälsoarbetet är förebyggande och hälsofrämjande och innebär en förskjutning från ”riskfaktorer till friskfaktorer”, från vuxenperspektiv till barn/elevperspektiv samt från information till dialog. Du kommer i kontakt med elevhälsans personal via ditt barns skola.

Bromölla kommuns rutiner vid kränkande behandling
Beskrivning av våra rutiner när barn och elever upplever sig utsatta för kränkande behandling, diskriminering och trakasserier.

Ungdomssekreterarna
Ungdomssekreterarna i Bromölla arbetar förebyggande för att förhindra eller bryta destruktivt beteende hos ungdomar mellan 12 och 18 år.

UM Skåne online är din ungdomsmottagning på nätet
Ungdomsmottagningen finns till för dig, från 12 år till dagen du fyller 23 år. Ditt besök hos oss kostar inget och vi har tystnadsplikt. Ingen fråga är för liten eller oviktig. Du kan till exempel vända dig till oss om du: behöver råd, stöd eller någon att prata med, vill testa dig för någon sexuellt överförbar sjukdom, vill prata om din sexualitet eller om relationer, behöver preventivmedel eller akut-p-piller, tror att du är gravid, tycker något i livet känns svårt. Hos oss kan du träffa barnmorska, kurator, sjuksköterska och läkare.


Mer information

Sjukvårdsrådgivningen 1177 om mobbning

UMO om mobbning

Sidan senast uppdaterad: den 6 juli 2018