Dyslexi
Denna sida handlar om hjälp till barn och unga vid problem med dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter. Här hittar du information om området, länkar till andra sidor och information om var du kan vända dig för att få hjälp.
Behöver du akut hjälp?
Här finns telefonnummer du kan ringa om du upplever att du
eller någon annan inte mår bra och behöver akut hjälp
Klicka på den här länken om du behöver lämna sidan snabbt!
Dyslexi är en typ av läs- och skrivsvårighet
Läs- och skrivsvårigheter är den övergripande termen som innefattar alla som har svårigheter att läsa och/eller skriva oavsett vad som är orsaken. Läs- och skrivsvårigheter kan bl a bero på syn- eller hörselproblem, kulturell och språklig understimulering, språkstörning, bristfällig undervisning, emotionella problem, bristande kunskaper i svenska språket (när ett annat språk är modersmålet) och dyslexi.
Dyslexi är en störning i vissa språkliga funktioner som är av betydelse för att kunna avkoda skriftspråket. Störningen ger sig i första hand tillkänna som svårigheter att uppnå automatisk avkodning vid läsning. Störningen kommer också tydligt fram i bristfällig stavning. Den dyslektiska störningen går i regel igen i släkten och man kan anta att en genetisk disposition finns i botten. Utmärkande för dyslexi är att problemen ofta är bestående. Även om man kan uppnå en godtagbar funktion i läsning, hänger problemen med stavning envist med.
Rättigheter vid dyslexi
I författningar som gäller skolan nämns varken dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter. Elever med dessa funktionshinder ryms inom begreppen "elever med svårigheter i skolarbetet" och "elever med behov av specialpedagogiska insatser". Rektor har skyldighet att tillse att det upprättas åtgärdsprogram för elever som behöver särskilt stöd.
Det är viktigt att barn och ungdomar med läs- och skrivsvårigheter får hjälp att lyckas i skolan. Forskning har visat att skolmisslyckande ökar risken för psykisk ohälsa.
Källa: Svenska dyslexiföreningen, Dyslexiförbundet, Folkhälsoinstitutet
Här kan du också få hjälp
Elevhälsan
I Bromölla kommun har vi ett centralt elevhälsoteam som består av psykolog, förskolekonsulent/särskolesamordnare, specialpedagog, kuratorer samt skolsköterskor. Den kommunala elevhälsan tillhandahåller medicinsk, psykologisk, social och specialpedagogisk kompetens.
Elevhälsoarbetet är förebyggande och hälsofrämjande och innebär en förskjutning från ”riskfaktorer till friskfaktorer”, från vuxenperspektiv till barn/elevperspektiv samt från information till dialog. Du kommer i kontakt med elevhälsans personal via ditt barns skola.
Anpassad media
För dig som har svårt att läsa en vanlig bok finns anpassade medier som storstil, lättläst och talböcker med mera. Saknar du anpassad media kan vi vanligtvis beställa det från andra bibliotek!
SKED Skånes Kunskapscentrum för Elever med Dyslexi (Region Skåne)
På SKED arbetar vi för att sprida kunskap om dyslexi och samverkar med skolpersonal för att skapa fungerande rutiner och en god pedagogik i arbetet med elever som har dyslexi. Vi vänder oss till dig som har frågor, funderingar och vill veta mer kring specifika läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi. Du kan vara elev, anhörig eller personal som jobbar med elever med dyslexi.
Telefon: 046-77 09 30