Studier med lön möjliga i äldreomsorgslyftet
Camilla Blomqvist är vårdbiträde i Bromölla kommun sedan 30 år. Hon har valts ut till satsningen äldreomsorgslyftet. Camilla får jobba halvtid och samtidigt studera till undersköterska. Genom ett statsbidrag kan hon behålla sin heltidslön.
– Jag började läsa på lediga stunder under ett och ett halvt år, men det var otroligt krävande. Nu får jag tid att studera, säger Camilla.
Datorn står på köksbordet hemma i Bromölla. Vid hennes fötter ligger hundvalpen Lotus. Hon läser på distans och lärarna finns på Komvux i Karlshamn.
– Min arbetslivserfarenhet gör att jag kan relatera till det mesta. Men kursen om medicin och sjukdomar var jätteintressant, så djupt har jag inte kommit i mitt vanliga arbete, säger hon.
Camilla blev vårdbiträde i början av 1990-talet och har jobbat på äldreboendet Brogården sedan dess. Men arbetssituationen har förändrats, liksom kraven på de anställda. I början flyttade de äldre in tidigare på boendet. Nu är det en annan inriktning. Man beviljas särskilt boende när man har behov av omvårdnad och hälso- och sjukvård som inte kan tillgodoses på annat sätt.
– Bromölla kommun har ett 40-tal vårdbiträden och strävar mot att tillsvidareanställda ska ha undersköterskeutbildning. För äldreomsorgslyftet under 2021 valde cheferna ut tolv personer som var lämpliga. Både tillsvidareanställda och visstidsanställda som fått en tillsvidareanställning. Vi hoppas att regeringens satsning fortsätter de kommande åren, säger HR-specialist Elizabeth Evertsson.
I början av utbildningen validerar skolan alla tidigare kunskaper och avgör var kompletteringar krävs. Därför varierar utbildningens längd. Camilla Blomqvist har läst mycket redan och blir klar i höst.
– Visst är det jobbigt men väldigt roligt. Det kommer ju att synas i lönekuvertet också. Äldreomsorgslyftet tycker jag ska utvecklas och behållas så att fler får chansen, säger hon.