[Arkiverad] Strandpaddan ska trivas vid E 22

[Arkiverad] Strandpaddan ska trivas vid E 22

Publicerad: 4 november 2021, kl. 13:18

Projektledare Eva Ditlevsen från Trafikverket, tillsammans med Skanskas arbetsledare Elin Nyberg. I bakgrunden skymtar dammen.

Vid avfarten trafikplats Bromölla börjar Trafikverket nu ett röjningsarbete runt en damm som är till för att fånga upp vatten från motorvägen. Området har inte rörts på över 15 år så växtligheten har blivit tät och dammen går inte att nå längre. Under röjningsarbetet skapas samtidigt levnadsutrymme för den sällsynta strandpaddan.

–Vi värnar om biologisk mångfald och när vi ändå är här och röjer försöker vi samtidigt göra platsen vid dammen mera inbjudande för de många arterna som kan trivas här, berättar projektledaren Eva Ditlevsen på Trafikverket.

Området ska vara vackert för den som kör förbi och samtidigt blir det ett fint tillhåll för grod- och kräldjur, insekter och småfåglar. Marken designas särskilt för att passa den hotade strandpaddan, som upptäckts i närområdet.

Strandpaddan finns sedan tidigare i Bromöllatrakten. Foto: Jan-Åke Winqvist/SLU Artdatabanken.

Gräset klipps, björnbär och andra snår tas bort och träd friställs för utseendets skull. I området anläggs tre grunda svackor ner mot dammen. I ett par av svackorna och på en slänt placeras sand ut. En ridå av buskage sparas närmast den trafikerade vägen för att hindra kräldjuren att ta sig ut.

Högar med ved, så kallade faunadepåer, blir tillsammans med stora stenar trivsamma platser för djur och insekter att övervintra på. Inte minst strandpaddan, som kan få en trygg plats för hela livet. Trafikverket har fått råd av miljökonsulten och grodexperten Per Nyström om hur en lockande miljö ska ordnas för paddan.

–Strandpaddan har tre behov. Den övervintrar, leker och ynglar på våren och har ett sommarviste där den hänger. För att ta sig mellan platserna kan den förflytta sig upp mot 5 kilometer och då är trafiken alltid ett stort hot. Här kan vi tillgodose alla behoven på ett ställe, så vi hoppas strandpaddan hittar hit, säger Eva Ditlevsen.

Höstens arbete pågår under en månad och följs upp till sommaren. Framöver försöker Trafikverket sedan att hålla växtligheten på platsen borta.

Strandpaddan

Fridlyst i hela landet. Bofast huvudsakligen på västkusten, i Skåne och Blekinge. Finns på max 100 platser i landet. En ”stäppart” som behöver öppna markytor och grunda, varma och tillfälliga lekvatten.

Sidan senast uppdaterad: den 21 november 2024
Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt