[Arkiverad] Rekordfynd på Åsens fältstation

[Arkiverad] Rekordfynd på Åsens fältstation

Publicerad: 25 november 2024, kl. 10:46

Filip Lindgren och hans kollegor sätter återigen Bromölla kommun på kartan! Denna gång genom ett superfynd som innefattar nästan 30 kotor av en Plesiosaurie (Svanödla). Fyndet har gjorts uppe på Åsens fältstation av fossilentusiast Eric Andersson och är det största fyndet någonsin i Sverige!

Det aktuella fyndet kommer från den grupp av svanödlor som hade extremt lång hals, kanske upp emot 75 halskotor vilket man kan se på kotornas anatomi. En preliminär bedömning är att kotorna som är funna kommer från en ung individ och att de suttit närmare kroppen än huvudet.

  • Vårt superfynd består av mellan 20 och 30 kotor som med mycket god anledning kan sägas komma från samma individ. Detta kan man se med hjälp av de olika omständigheter som visade sig vid insamlandet, bland annat att materialet låg tätt ihop. Antalet kotor kan mycket väl öka efter preparering och genomgång av materialet i sin helhet, berättar Filip Lindgren som driver Havsdrakarnas Hus i Bromölla.

  • Fyndet kommer från en Svanödla eller Plesiosaurie. Dessa var inte dinosaurier i ordets rätta benämning utan marina reptiler. Med det menas att de var reptiler anpassade för ett liv i vatten och på många vis kan man säga att de levde som sälar. De andades luft och tog sig gärna upp på land för att vila, föda ungar eller sola, fortsätter Filip Lindgren.

Ett unikt fynd i Sverige

Det har aldrig tidigare hittats så många kotor från samma plesiosaurie i Sverige. Inte heller har det hittats så många kotor från samma individ av någon annan variant ur gruppen marina reptiler. Således är detta fynd unikt för svenska förhållanden!

  • Jag tycker själv att detta är ett otroligt fynd, jag kunde knappt tro mina egna ögon när jag fick fram första kotan och hur det sedan fortsatte komma fler och fler kotor, berättar Eric Andersson som är den som gjort fyndet.

Fortsatt arbete med fyndet

Kotorna är nu omhändertagna av Eric Andersson som berättar om det fortsatta arbetet.

  • När fyndet togs upp på Åsens fältstation placerades kotorna med medföljande sand i lådor för att se till att så lite material som möjligt skulle försvinna. Sanden fick sedan torka innan den långsamma processen kunde påbörjas med att få ut kotorna ur sanden. Benbitarna blottades genom att skrapa bort lite sand i taget tills hela bitar kom loss. För att vara säker på att ingen skada skedde på kotorna eller att de skulle falla i bitar användes slutligen en stabiliserare som skapar ett tunt skyddade lager både inuti och på fossilens yta.

Kommer du att lämna in fynden så att de kan användas till forskning eller visas upp någonstans?

  • Svår fråga faktiskt. Jag är lite kluven till att lämna in fynd, men om någon kan bidra till forskning så är det alltid kul. Om jag skulle lämna in ett fynd skulle jag nog vilja ha ett krav att det ska visas upp exempelvis på museum, svarar Eric Andersson.

Fossilfynd på Ivön och Åsen

Plesiosaurier åt mestadels fisk och bläckfisk, men förmodligen angrep de gärna mindre eller svagare artfränder. De kunde bli 12 meter långa eller mer.

  • Kalk och kaolinbrytningen på Ivön har genererat en del plesiosauriefossil. Innan detta fynd har man som mest funnit runt 10-talet kotor som kan tänkas vara från samma djur. Dessa fynd har varit en del av Bromölla kommuns historia under en längre tid och blev bland annat anledningen till att vår ikoniska torgfontän byggdes, berättar Filip Lindgren.

Fossilerna från Åsen kommer från kritatiden och har en ålder på cirka 80 miljoner år. Det som är nordöstra Skåne idag, låg då ungefär där norra Medelhavet ligger idag. Det var ett mestadels grunt hav med en skärgårdliknande karaktär, mycket artrikt och mycket rikt på rovdjur!

  • Bromölla kommun har ett fullständigt unikt material att visa upp i och med detta fynd! Det skulle kunna göras oändligt mycket mer av vår fossila skattkista och kanske är Havsdrakarnas Hus i sitt nuvarande format bara förstadiet till något framtida större, avslutar Filip Lindgren.

Fynden är överraskande bra!  

  • Detta är en fantastiskt trevlig nyhet! Det är så tydligt hur Bromölla kommun formats av vad som hittats i marken. Jag tänker på kaolinet som brutits här och att dessa unika fynd kommer fram. Intresset för lokalhistoria är redan stort och kommer sannolikt öka då detta handlar om spektakulära ödlor från kritatiden. Jag måste säga att detta är överraskande bra!

    Slutligen vill jag ge en eloge till alla inblandade i detta arbete. Måste särskilt nämna Filip Lindgren som gör ett otroligt arbete år efter år och som med kunskap, inlevelse och fältgrävningar skapar en portal till en svunnen tid, säger turism, kultur och fritidschef Tomas Olsson.
Sidan senast uppdaterad: den 10 januari 2025
Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt