[Arkiverad] Nya räddningschefen är startklar direkt

[Arkiverad] Nya räddningschefen är startklar direkt

Publicerad: 25 februari 2022, kl. 7:45

Den 1 februari började Anders Haglund tjänsten som räddningschef i Bromölla kommun. Uppväxten i Bromölla och tidigare jobb som säkerhetschef på Nymölla och insatsledare på Räddningstjänsten i Bromölla har förberett honom väl för skarpa lägen i närområdet. Nu koncentrerar han sig på resten – att utveckla Räddningstjänsten och lära känna kommunen inifrån.

Han står civilklädd bakom skrivbordet i tjänsterummet. I vagnhallen ligger all utrustning beredd i baksätet på räddningsledarbilen. När larmet går ska han sitta ombytt och klar i bilen på 90 sekunder, beredd att köra iväg för att leda en insats. På begäran klarar han också det med god marginal. Räddningschefen är van vid snabba lägen.

Anders Haglund lämnade Bromölla för Sölvesborg i 25-årsåldern. Efter många år inom Räddningstjänsten i Blekinge fick han en befattning som säkerhetschef på Stora Enso Nymölla för åtta år sedan. Under den perioden började han också arbeta som insatsledare på Räddningstjänsten i Bromölla, med jour varje månad. Därför är den praktiska delen av jobbet välkänd för honom. Men som räddningschef är man också inblandad i många andra saker.

– Jag håller på att lära mig mer om hur kommunen fungerar och det är ju en komplex organisation. Men de anställda har en hög servicenivå och jag har blivit väldigt väl bemött. Inom mitt område jobbar vi ju också mycket med samarbeten och samverkan och många kontaktytor och rutiner är helt nya för mig, säger han.

Privat är han i den åldern att de två barnen är uppvuxna och utflugna. Plötsligt finns det en del tid att bestämma över själv. Anders tar cykeln till jobbet för vardagsmotionens skull och spelar också lite padel. Som ägare till en liten skogsfastighet får han jobba en del i markerna och sen tittar han gärna på olika idrottsevenemang.

Jämfört med jättelika Stora Enso är Räddningstjänstens storlek mer hanterbar. I den operativa organisation är det bara chefen och räddningsledarna som jobbar heltid. Resten av gänget består av deltidsbrandmän.

– Alla som jobbar i Bromölla och Näsum är verkligen duktiga. De har god sammanhållning och kunskap på stor bredd och jag känner dem väl. Stationen i Bromölla och vår utrustning är också bra. Bemanningen är förstås en utmaning på sikt och där kommer jag att lägga en del tid, säger Anders Haglund.

Svårigheterna att rekrytera deltidsbrandmän som bor och jobbar så nära att de är redo att rycka ut inom fem minuter ser likadan ut på många platser. Bromölla har länge haft stora industrier med många anställda att plocka av, men även där förändras läget. Många mindre företag kommer därför att bli uppvaktade av räddningschefen så småningom.

– Att vara deltidare är lite av en livsstil. Det är spännande och meningsfullt att göra en insats och som extraknäck ger det ju också en slant. Vi ser även ett ökat intresse hos kvinnor att börja jobba hos oss och det gör mig ännu mera hoppfull för framtiden, säger Anders Haglund.

Efter den långa covidperioden kan nu arbetet med förebyggande arbete återstarta. Det ser den nya räddningschefen fram emot och han har sin målsättning klar.

– För att bli bra så måste man öva. Nu drar vi igång utbildnings- och informationsarbetet igen och målet är att ge något åt alla i kommunen. Inom utbildning och omsorg ska barn och äldre finnas i byggnader med fungerande varningssystem och välutbildad personal. Kommuninvånare som är mitt i livet ska få bra hjälp om något skulle hända. Det är en fin ambition, säger räddningschef Anders Haglund.

Räddningstjänstens personal

• Räddningschef
• 3 räddningsledare
• 1 handläggare
• 1 serviceman
• 24 deltidsbrandmän i Bromölla
• 10 deltidsbrandmän i Näsum

Sidan senast uppdaterad: den 21 november 2024
Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt