Arkeologisk utgrävning vid Dygdernas väg
Innan området kan bebyggas så görs det en arkeologisk undersökning. Här låg nämligen en samling gårdar redan under sen bronsålder och fram till romersk järnålder – från ca 800 år före vår tideräkning (f.v.t.) till ca 200 e.v.t. Spåren av gårdslängorna är mycket tydliga i form av mörka, igenfyllda hål där en gång stolparna stått som burit väggar och tak. Det gör att vi kan få en mycket tydlig bild av hur gårdarna sett ut.
I och kring husen finns även en mängd spår av de aktiviteter som försiggått på gårdstunen, i form av eldstäder, ugnar och igenfyllda gropar som grävts för olika ändamål. I alla dessa nedgrävningar finns fragment av föremål av keramik, flinta, sten och metall, men även rester i form av djurben, förkolnade rester av trä och olika slags fröer, inte minst sädeskorn. Både fynden, träkol och förkolnade fröer kan användas för att datera lämningarna.
Efter undersökningen sammanställs och analyseras allt material och fram träder en allt tydligare bild av Ivetoftas förhistoriska bebyggelse. Resultaten presenteras till slut i en rapport som kommer att finnas tillgänglig på Sydsvensk Arkeologis webbplats.
Du kan följa det pågående arkeologiska arbetet via
Sydsvensk Arkeologis webbplats och Sydsvensk Arkeologis Facebookgrupp