Anu Joelsson
Vi träffar Anu Joelsson i Bromölla karateklubbs träningslokal. Anu är ungdomsledare i klubben och fick 2023 Årets ungdomsledarstipendium av Bromölla kommun.
Anu berättar att allt började när hennes man Agne och parets barn tränade i klubben. Anu satt då själv bredvid och tittade på när det var träningar. Där träffade hon Osman Ejupi som var den som startade karateklubben för 21 år sedan. Osman berättade att det behövdes fler kvinnor i klubben och Anu tackade ja direkt till att börja träna!
- Det är fantastiskt hur ett beslut kan forma hela livet. Vad häftigt att detta hände, jag kunde lika väl suttit kvar på bänken och tyckt det var tråkigt, säger Anu.
- Det är lite häftigt att vi har en karateklubb där grundaren har 8 dan, säger Anu. Osman förstår och andas karate på ett sätt som jag aldrig kommer kunna göra. Han har så stor erfarenhet och brinner för detta och det är mycket positivt att han alltid stöttar och peppar tjejerna och tycker det är viktigt att dom ska vara med.
- Jag är också tacksam för allt Osman har lärt mig, det har format mig i en riktning som har varit väldigt bra för mig. Jag är inte uppväxt med kampsport i Estland där jag kommer ifrån. Där var karate förbjudet under min uppväxt och själv tränade jag simning flera dagar i veckan.
Hur kändes det att få Årets ungdomsledarstipendium av Bromölla kommun?
- Det är fantastiskt roligt att få uppskattning för det jag gör fast jag inte har sökt den uppskattningen. Det är i allra högsta grad ett teamwork och jag är absolut inte ensam i detta arbete i klubben. Jag är glad och tacksam att jag hamnade här och det är tack vare Osman Ejupi och min familj.
- Jag vill förmedla det vi gör i klubben och fånga upp ungdomar och vuxna i rörelseträning. Här tränar alla tillsammans vilket gör att istället för bortatid från varandra får man tid tillsammans i en aktivitet som är mångsidig. Vi tränar balans, smidighet, snabbhet och respekt, samtidigt som man får fysträningen, säger Anu.
- Det är viktigt att få känna sig duktig. Det finns ungdomar som säger att detta är det enda stället där dom trivs. Karate är en idrott som fungerar bra för de som också har en funktionsvariation som exempelvis ADHD. Det händer magiska saker när de är på träningen.
Varför blev det Bromölla?
- Ibland så leder livet en till en plats. Jag flyttade till Bromölla för att den låg logistiskt bra till. Det var lika långt till min arbetsplats på Centralsjukhuset i Kristianstad som till min man på Listerlandet, säger Anu. Sedan har det visat sig vara ett bra ställe att bo på, här har jag inte haft någon anledning att sakna något! Vilket är lite konstigt eftersom jag är uppväxt i en huvudstad och flyttade från Göteborg till Bromölla.
Jag känner mig fortfarande hemma i Göteborg men tycker det är skönt att det inte är lika kuperat i Bromölla. Det är en vacker natur här, exempelvis älskar jag Levrasjön där jag har varit mycket med familjen. Vi har en hund som tycker om att dyka och Levrasjön är en av de naturliga platserna där man ser botten – därför kan han dyka ner och hämta saker på botten.
Jag älskar också Branthalla och Bjerstedts kurra. Det är platser som andas forntid och där känner jag mig väldigt harmonisk. Det fungerar bra både att gå med hunden och motionera där och man ser vårens första blommor och djur där.