Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Information om Cannabis och Cannabis-användning

Vi träffar många ungdomar i vårt arbete och har i dialoger med dessa uppmärksammat att ungdomar idag har en liberal syn till denna drog och vi vet att en liberal syn ökar risken för att testa.

Snabbfakta om Cannabis

Cannabis är den vanligast förekommande illegala drogen bland ungdomar. Nu är det turligt nog så att inte alla ungdomar använder cannabis, men attityden till drogen och även i viss mån tillgången har ändrats de senaste åren. Cannabis (hasch och marijuana) kommer från växten Cannabis Sativa. Mycket av den Cannabis som används i Sverige smugglas in, men den kan även odlas här i Sverige. Hasch är kådan som avsöndras från växtens blomma. Denna pressas till bruna kakor och säljs i bitar. Marijuana är torkade blomställningar och växtdelar. Det liknar grovt hackade örter eller gräs. Vanligtvis röker man cannabis men den går även att äta.

Hasch och marijuana ger samma slags rus. Det som man blir påverkad och ”hög” av i Cannabis kallas, THC, (tetra-hydrocannabinol). THC är ju som bekant fettlösligt och kan därför lagras i kroppens fett och fettrika organ som t.ex. levern och hjärnan. Detta gör att cannabisen kan stanna kvar i kroppen längre än andra droger och skapa negativa effekter.

Effekt

Alla får inte samma effekt av Cannabis men många ungdomar säger att de tycker det är skönt att röka, att man blir glad, avslappnad och att det ger en härlig känsla. Allt blir helt enkelt lite roligare och då är det inte så konstigt att man fortsätter använda cannabis.

Kärt barn har många namn

Som mycket annat har Cannabis och dess tillbehör en rad olika smeknamn, här följer några exempel: Hasch och marijuana: Brunt, grönt, gräs, weed, ganja, braj, röka. Cannabiscigarett: joint, gås, spliff, holk, feting, blunt.

Pris och mängd

Ett gram cannabis kostar på gatan cirka 100 kronor. Det är vanligast att ungdomar köper 2,5 gram (halva) eller 5 gram (femma) åt gången. I en joint blandar man cirka 0,2-0,4 gram cannabis med tobak, beroende på hur stark man vill ha den och hur ofta man röker. Ungdomar röker oftast tillsammans med kompisar och det är inte ovanligt att man delar på kostnaden när man köper.

Kännetecken och symptom

Trötthet, slöhet, likgiltighet, svängningar i humöret, nytt umgänge och försämrade skolresultat kan vara tecken på att ditt barn använder narkotika, men det kan också vara att ditt barn helt enkelt är tonåring. Våga fråga och prata öppet om att du är orolig, att vara hälsosamt misstänksam kan vara ett ledord i kontakten med ditt barn.

Hur kan jag se om mitt barn röker Cannabis?

Röda ögon, muntorrhet, tankspriddhet, tappa tråden och svara frånvarande på frågor är vanliga tecken på att man är ”pårökt”, det vill säga att man är i ett rus. Ett rus håller i sig i ett par timmar för att sedan dala ut, om man inte röker mer förstås!

Håll utkik efter

Det kan som sagt vara svårt att se om ens barn röker Cannabis men det finns en del saker att hålla utkik efter. Det är ytterst ovanligt att ungdomar rullar sina egna cigaretter med enbart tobak. Har de OCB-papper eller Rizzlapapper (cigarettpapper), sönderrivna cigarettpaket (används som filter till joint) så kan man börja fundera. Snusdosor används ibland som förvaring av Cannabis och tobak. Det kallas Meckdosa. En Grinder är en dosa med piggar i som används för att mala marijuana och har många olika utseenden som gör att man lätt kan missa dessa då de ser ut som annat.

Vad ska jag göra om jag misstänker att mitt barn använder Cannabis?

Prata med ditt barn och berätta att du är orolig. Det kan också vara bra att vända sig till en Ungdomssekreterare, Skolkurator, Fritidsledare eller annan vuxen som kommer i kontakt med ditt barn. Diskutera gärna med andra föräldrar och ha uppsikt över vad din ungdom gör, vem de är med och vart ungdomens pengar tar vägen (håll koll på deras swish-transaktioner!).


Ta kontakt med någon av Ungdomssekreterarna för råd och stöd, samt eventuellt önskemål om drogtest.

Ta kontakt med Maria Skåne Nordost, 044-13 29 29, som har en satellitmottagning i Bromölla för anhörigstöd och eventuell behandling för ungdomen.

För tips och mer information om Cannabis, besök www.cannabishjalpen.se

Kontakt

Hanna Ericsson
Ungdomssekreterare
0456-82 20 97
(SMS 0709-23 30 04)
hanna.ericsson@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 6 februari 2020