FAQ Förskola Fritidshem
Här har vi samlat FAQ (Frequently Asked Questions) med svar på vanliga frågor om våra förskolor och fritidshem i kommunen. Vi hoppas att detta kan ge svar på de frågor du har och göra det enklare för dig att hitta den information du behöver.
Vem har rätt till förskola/fritidshem?
Barn i åldern 1-5 år med vårdnadshavare som arbetar eller studerar har rätt till plats i förskola. Barn till föräldralediga och arbetssökande har rätt till placering 15 timmar per vecka. Barn i åldern 6-13 år (t o m vårterminen det år eleven fyller 13 år) med vårdnadshavare som arbetar eller studerar har rätt till plats i fritidshem.
Allmän förskola, vad är det?
Alla barn i Sverige har från höstterminen det år de fyller tre år rätt till allmän förskola. Vistelsetiden är 15 timmar i veckan. Förläggningen av dessa timmar är 3 tim/dag, förmiddagar, måndag-fredag, ingen frukost eller lunch inkluderad och den är avgiftsfri. Barnet följer skolans terminstider och är ledigt varje lov/elevfria dagar och när förskolan har kompetensutvecklingsdagar.
Vad är en stängningsdag?
Förskolan har 4 kompetensutvecklingsdagar/år och fritidshemmen har 2 kompetensutvecklingsdagar/år.Dessa dagar håller förskola/fritidshem stängt. Vid extra ordinära behov, kontakta ansvarig rektor. Nattugglan har stängt 8 dagar under läsåret, röda dagar. Läsårstider
Har förskola/fritidshem stängt under sommaren?
Ja, under veckorna 28–31 har samtliga förskolor/fritidshem stängt utom en förskola/ fritidshem. Detta innebär att under dessa veckorna får ditt barn sin omsorg på en annan förskola/fritidshem än den ordinarie. Utvecklingsdagar i förskolan
Har Nattugglan stängt under sommaren?
Ja, under veckorna 28-31 är det helt stängt på Nattugglan. Riktlinjer för kommunens barnomsorg på obekväm arbetstid
Jag har bara behov av 15 timmar/vecka arbetssökande/föräldraledighet för mitt barn i förskolan. Kan jag själv bestämma hur dessa timmar ska fördelas?
Nej, det är rektor som beslutar om tidsutlägg.
Vi ska eller har separerat. Behöver vi meddela er detta?
Ja, ni behöver meddela detta till handläggare på Utbildningskontoret, 0456-82 22 75. Om barnets vårdnadshavare har separerat (har olika folkbokföringsadresser) och båda vårdnadshavarna är i behov av barnomsorg så ska vårdnadshavarna ansöka om delad placering. Vårdnadshavarna får då varsin faktura på barnomsorgsavgiften utifrån respektive hushålls bruttoinkomst. Kostnaden för platserna överstiger aldrig maxavgiften för ett barn, oavsett om två vårdnadshavare har varsin placering. Vid beräkning av avgiften tas även hänsyn till övriga barn i hushållet.
Hur fungerar det om barnet har en delad placering och vårdnadshavare i två skilda hushåll, där ena familjen behöver en placering utifrån arbete/studier och den andra familjen behöver en 15 timmarsplacering?
Aktuell familjs omsorgsbehov styr hur många timmar barnet har rätt till. Om t ex familj 1 arbetar/studerar då lämnas barnet efter detta omsorgsbehov. Familj 2 har en 15 timmarsplacering, då är det detta som styr barnets timmar.
Mitt barn är berättigat 15 timmarsplacering men jag skulle vilja lämna 10 timmar ena veckan och 20 timmar andra veckan, kan jag göra det?
Nej, det går inte att förkorta vissa veckor och utöka andra. Det är 15 timmar/vecka som gäller.
Kan jag få en förskoleplacering till mitt barn i Bromölla kommun om barnet är folkbokfört i annan kommun?
Ja, kommunen ska kunna erbjuda barn, folkbokförda i annan kommun, plats i förskola om vårdnadshavare så önskar och om det finns särskilda skäl med hänsyn till barnets förhållanden. Detta kan ske i mån av plats och under förutsättning att ett avtal om ersättning träffas mellan hemkommunen och placeringskommunen. Om barnet bor växelvis hos sina föräldrar, och dessa bor i olika kommuner, kan barnet enbart få plats i en av kommunerna. Bromölla kommun godkänner inte dubbla placeringar. Om barnet redan har en förskoleplacering i annan kommun så ska denna placering sägas upp och kopia på uppsägningsbekräftelse ska skickas till Utbildning i Bromölla kommun innan placering erbjuds i Bromölla kommun.
Har ni syskonförtur i kommunen?
Ja, i mån av plats.
Vad gäller vid graviditetspenning?
Vid graviditetspenning får du lämna ditt förskolebarn 15 timmar/vecka. Är skälet till graviditetspenning hälsoskäl och du önskar lämna mer än 15 timmar/vecka ska du lämna in en dispensansökan. Denna hämtas hos respektive rektor. Skolbarn har inte rätt att behålla sin fritidshemsplacering vid vårdnadshavares graviditetspenning. Är skälet till graviditetspenning på grund av hälsoskäl ska en dispensansökan lämnas in.
Vad gäller om jag, som arbetssökande går in och arbetar extra någon dag, någon vecka eller en viss tid?
Arbetssökande som går in och arbetar extra (t ex timvikarier) meddelar sina arbetstider så snart de vet dessa och får då lämna den tid de behöver utifrån vad arbete kräver. Då är det ett omsorgsbehov som styr. Om vårdnadshavare arbetar en vecka är det arbetsschema som gäller och inte grundschemat på 15 timmar/vecka. Arbetar vårdnadshavare bara enstaka timmar (eller t ex en enda dag) får de ”fylla upp” till 15 timmar så att barnet inte mister sina timmar de har rätt till (gäller endast aktuell vecka). Detta kan då innebära att någon dag från grundschemat ligger kvar medan en annan tas bort. Arbetar vårdnadshavare mer än 15 timmar får de lämna den tid de behöver för detta. När ”vikariatet” är slut återgår placeringen till att gälla 15 timmar/vecka.
Vad gäller om jag kombinerar min föräldraledighet med arbete eller studier?
Föräldraledighet går inte att kombinera med arbetssökande/förvärvsarbetande eller studerande. Tas föräldraledighet ut varje dag är det just föräldraledighet och 15 timmar/vecka som gäller. Tas föräldraledighet ut vissa dagar och förvärvsarbetar/studerar andra dagar, då är det arbete eller studier som styr omsorgstiden. Är man arbetssökande vissa dagar och föräldraledig vissa dagar så är det endast 15 timmar/vecka som gäller, du kan inte vara både och.
Vad gäller vid uppsägning?
Förskoleplacering: 2 månaders uppsägningstid, avgift debiteras under uppsägningstiden. Allmän förskoleplacering: Uppsägning gäller tidigast fr o m registreringsdagen. Fritidshemsplacering: 2 månaders uppsägningstid när omsorgsbehov upphör. Uppsägning vid arbetslöshet/föräldraledighet avslutas debitering och placering samma dag som registrering av uppsägning görs. Om vårdnadshavarna är separerade och har varsin placering/faktura ska vårdnadshavarna göra uppsägning på respektive placering. Ny ansökan till förskola/fritidshem kan göras först när aktuell placering är avslutad. Uppsägningar registreras via e-tjänsten. Har du inte tillgång till BankID så kontakta handläggare på Utbildning, tel 0456-82 22 75. E-tjänst förskola och fritidshem
Vad gäller om jag blir permitterad från mitt arbete?
Permittering innebär att du är tillfälligt arbetsbefriad av din arbetsgivare, du har fortfarande kvar din anställning. Om ett barns vårdnadshavare blir permitterad så har barnet rätt att behålla sin plats i förskola däremot inte i fritidshem. Ditt/dina barn har rätt till 15 timmar/vecka och tidsutläggningen beslutas av rektor. Intyg om permittering ska lämnas vid begäran av rektor.
Är mitt barn försäkrat under tiden i förskola/fritidshem?
Ja, alla barn som är inskrivna i förskola/fritidshem är försäkrade. För vidare information se vår hemsida. Försäkringar
Hur gör jag för att ställa mitt barn i kö till förskola/fritidshem?
Du registrerar din ansökan via vår digitala e-tjänst. Logga in med ditt BankID. Har du inget BankID kontakta handläggare på Utbildning 0456-82 22 75. E-tjänst för förskola och fritidshem
När ska jag ansöka om en förskoleplacering till mitt barn och när får jag besked om placering?
Ansökan bör göras senast 4 månader innan önskad placering för att garantitiden ska kunna hållas. Vår strävan är att kunna bereda varje barn plats enligt önskat placeringsdatum förutsatt att ansökan kommit in i tid. Vill du att barnet ska få plats i samband med terminsstart på hösten bör du ansöka om plats senast i februari samma år. Placeringsarbetet sker i mars/april och har du ansökt i tid är det större möjlighet att du får ditt förstahandsval. Erbjudande om placering meddelas därefter.
Får jag plats till mitt barn på den förskola som jag söker till?
Vi försöker ge barnet plats på den förskola som man önskat i första hand. Finns där inte plats på förstahandsvalet erbjuder vi plats på någon annan förskola som önskats. Kan vi inte erbjuda plats på någon av önskade förskolor så erbjuder vi en plats på ledig förskola.
Vad händer om jag missar att svara på ett placeringserbjudande?
Om du som vårdnadshavare inte svarar på placeringserbjudandet innan bestämd tid, så kvarstår inte erbjudandet utan du måste ansöka på nytt.
Kan mitt barn stå kvar i kön om jag tackar nej till erbjuden förskoleplacering?
Ja, om du tackar nej till erbjuden placering återförs barnet i kön, med nytt ködatum, om man så önskar. Önskas endast en bestämd förskola lämnas ingen garanti för plats inom 4 månader
Vad händer om jag väljer att ansöka om en förskoleplacering under sommaren?
Placeringar under veckorna 23 – 31 görs endast i undantagsfall på grund av sammanslagningar mellan förskolor/fritidshem
Vad händer om jag placerar mitt barn i en förskola som inte tillhör vårt upptagningsområde?
Om vårdnadshavaren själv har önskat annan förskola som inte tillhör folkbokföringsadressens upptagningsområde garanteras inte plats i grundskola på samma upptagningsområde där förskolan finns.
Har jag rätt att få en omplacering från en förskola till annan för mitt barn?
Ja, önskas omplacering så kan detta ske efter skriftlig begäran ställd till Utbildningskontoret. Omplacering kan ske vid terminsstart i mån av plats. Debitering löper på som vanligt vid omplacering. Kontakta handläggare på Utbildning 0456-82 22 75 för att få en ansökan hemskickad.
Behöver jag ansöka om fritidshemsplacering när mitt barn börjar skolan?
Ja, om ditt barn inte har en förskoleplacering och om det finns ett omsorgsbehov (arbete/studier) så ska en fritidshemsansökan göras. Barn, som redan har en förskoleplacering och som är i behov av en fritidshemsplacering i samband med skolstart, omplaceras automatiskt över till fritidshem om inte förskoleplaceringen sägs upp dessförinnan. Önskar man ingen omplacering så måste vårdnadshavare säga upp barnets förskoleplacering.
Vad är inskolning?
Under inskolningen får ditt barn i sin egen takt lära känna sin nya förskola. Inskolningstiden är i regel 10 arbetsdagar. Du/ni som vårdnadshavare finns med under delar av inskolningen. Debitering sker fr o m första inskolningsdagen. Nattugglans inskolningsrutiner finner du här.
Kan jag skjuta fram barnets inskolningsdag?
Ja, du kan ändra på datumet i upp till två månader, kontakta ansvarig rektor eller handläggare på Utbildning 0456-82 22 75. Skjuts datumet fram mer än två månader så stryks placeringen och ny ansökan måste registreras.
Vi ska åka utomlands en längre tid, får mitt barn behålla sin placering?
Ja, men högst i två månader. Meddela berörd rektor vilket datum ditt barn kommer tillbaka till förskolan/fritidshemmet. Placeringen avslutas om barnet inte återkommer efter uppehållets utgång. Observera att du fortfarande betalar för platsen under den tid ni är borta.
Får ett friskt barn vara på förskola/fritidshem när syskonet är hemma pga sjukdom?
Ja, om det inte är mer smittsamma sjukdomar som till exempel magsjuka. Rektor beslutar om tidsutlägg i samråd med personal och vårdnadshavare.
Får jag lämna barnet på förskola/fritidshem när syskon har en tid bokad hos läkare?
Ja, under förutsättning av att barnet som ska lämnas är friskt och har schemalagd tid registrerad. Rektor har rätt att begära in intyg om bokad tid hos läkare.
Får jag, som vårdnadshavare, lämna mitt/mina barn som vanligt när jag själv är sjuk?
Ja, om du inte är hemma p g a mer smittsam sjukdom. Rektor fattar beslut om tidsutlägg efter samråd med personal och vårdnadshavare. Vårdnadshavare som är sjukskriven längre tid än en månad ska lämna in en ansökan om dispens. Dispensansökan hämtas hos ansvarig rektor.
Mitt barn ska vara hos mina föräldrar, som förvärvsarbetar, medans jag är iväg på semester. Får mina föräldrar lämna barnet på förskola/fritidshem?
Nej, när vårdnadshavare har semester så är också barnet ledigt. Undantag är om barnet har en allmän förskoleplacering. Barnet har då rätt till 3 tim/dag under terminstid.
När ska huvudsemestern senast anmälas till förskola/fritidshem?
Senast den 30 april ska huvudsemestern anmälas till avdelningen.
Hur gör jag om barnets tider måste ändras?
Gällande förskoleplacering: Registrera nytt schema via appen IST Home Skola lämna/hämta. Stadigvarande schemaändringar ska registreras minst 2 veckor i förväg. Tillfälliga schemaändringar ska göras i samråd med personal på avdelningen. Gällande fritidshemsplacering: Registrera nytt schema via InfoMentor Hub. Stadigvarande schemaändringar ska registreras minst 2 veckor i förväg. Tillfälliga schemaändringar ska göras i samråd med personal på avdelningen.
Jag jobbar natt och barnets andra förälder arbetar dagtid. Vilka tider får vi lämna vårt/våra barn på förskola/fritidshem?
Vid nattarbete erbjuds att barnet/eleven får lämnas 3 timmar före kommande nattpass (dessa timmar kan förläggas när som under dagen i samråd med personalen) och dagen efter nattpasset (om föräldern har arbetat efter kl 24.00) kan barnet/eleven vara på förskola/fritidshem max 8 timmar. Dock är senaste hämtningstid kl 17.00. Detta under förutsättning av att den andra föräldern jobbar. Är den andra föräldern ledig så är även barnet ledigt.
Jag är arbetssökande, hur många timmar får jag lämna mitt barn på förskola?
Barnet har rätt till 15 timmar/vecka. Rektor beslutar om tidsutlägg. Avvikelse från dessa tider får ske för att den arbetssökande ska kunna gå på t ex möte eller jobbintervju. Intyg om detta ska uppvisas och godkännas av rektor.
Jag är föräldraledig, hur många timmar får jag lämna mitt barn på förskola?
Barnet har rätt till 15 timmar/vecka. Rektor beslutar om tidsutlägg.
Vi ska ha ett barn till. När måste syskonet gå ner till 15 timmar/vecka?
I samband med syskons födelse kan barnet behålla sina schematider 10 dagar efter nedkomst.
Min partner har ett barn från en tidigare relation. Får barnet gå på fritids när jag är föräldraledig med vårt gemensamma barn?
Ja, du behöver inte vara hemma med barn som du inte är vårdnadshavare till. Om din partner däremot är föräldraledig har dennes barn inte rätt till plats på fritids.
Hur många timmar har barnet rätt till när jag studerar på distans?
Gällande förskola: Vid heltidsstudier kan du lämna ditt barn kl 08.00 och hämta senast kl 16.00. Vid deltidsstudier görs överenskommelse med ansvarig rektor om tidsutlägg. Gällande fritidshem: Vid heltidsstudier kan eleven nyttja sin fritidshemsplacering till längst kl 16.00.
Jag har blivit sambo. Behöver jag meddela er detta?
Ja, eftersom fakturorna är baserade på hushållets gemensamma bruttoinkomst så måste detta meddelas snarast möjligt. Registrera det nya familjeförhållandet och era inkomster via vår e-tjänst förskola och fritidshem. Logga in med ditt BankID. Har du inget BankID kontakta handläggare på Utbildning 0456-82 22 75. E-tjänst för förskola och fritidshem
Vad är ”Delad faktura”?
Om barnets vårdnadshavare har separerat (har olika folkbokföringsadresser) och båda vårdnadshavarna är i behov av barnomsorg så ska vårdnadshavarna ansöka om delad placering. Kontakta handläggare på Utbildning 0456-82 22 75. Vårdnadshavarna får då varsin faktura på barnomsorgsavgiften utifrån respektive hushålls bruttoinkomst. Kostnaden för platserna överstiger aldrig maxavgiften för ett barn, oavsett om två vårdnadshavare har varsin placering. Vid beräkning av avgiften tas även hänsyn till övriga barn i hushållet.
Mitt barn har inte varit på förskolan mer än några dagar den här månaden. Måste jag ändå betala full avgift?
Ja, du betalar för din barnomsorgsplacering inte för tiden som ni faktiskt använder.
Kan jag ha en plats som jag betalar för men inte använder?
Ja, du kan behålla platsen upp till två månader. Börjar inte placeringen nyttjas efter denna tid så avslutar Bromölla kommun placeringen.
När och var ska jag registrera min inkomst?
Inkomstuppgifter ska registreras vid nyplacering, när hushållets inkomst ändras eller vid begäran från Bromölla kommun. Ändringen görs genom vår e-tjänst. Logga in med ditt bankID. Har du inget bankID kontakta handläggare på Utbildning 0456-82 22 75. Högsta avgift debiteras om inkomstuppgift saknas. E-tjänst för förskola och fritidshem
Vilka inkomster ska uppges?
Alla månadsinkomster/ersättningar som är skattepliktiga ska uppges.
Vad räknas som avgiftsgrundande inkomst?
All skattepliktig inkomst är avgiftsgrundande. Exempel på ersättningar som räknas som avgiftsgrundande inkomst: • Aktivitetsstöd • Arbetslöshetsersättning (a-kassa) • Familjehemsföräldrars arvodesersättning • Föräldrapenning • Livränta • Lön och andra ersättningar i anslutning till anställning • Pension (ej barnpension) • Sjukpenning/sjukersättning • Utbildningsbidrag för arbetsmarknadsutbildning (ej CSN) • Utlandsinkomst • Vårdbidrag för barn (arvodesdelen) Exempel på ersättningar som inte räknas som avgiftsgrundande inkomst: • Barnbidrag • Bostadsbidrag • Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd, socialbidrag) • Etableringsstöd • Handikappersättning • Studiebidrag och/eller studielån (CSN) • Underhållsbidrag/bidragsförskott
Jag har lämnat in ny inkomstuppgift men fakturan är inte ändrad?
Vi justerar din faktura så snart vi kan. Om fakturan hunnit skickas iväg görs en justering på din nästa faktura.
Jag behöver fakturans OCR-nummer?
Kontakta ekonomikontoret via Bromölla kommuns växel, 0456-82 20 00, och be om att få prata med handläggare på ekonomikontoret.
Betalar jag min faktura även när mitt barn är ledigt hela sommaren?
Ja, du betalar din avgift 12 månader/år. Plats i förskola/fritidshem är ett löpande abonnemang.
Ändras min avgift om barnets tid ändras från t ex 40 timmar till 25 timmar/vecka?
Nej, avgiften är endast baserad på hushållets gemensamma bruttoinkomst per månad och inte på antal timmar.
Betalas avgiften i förskott eller i efterskott?
Avgiften betalas för innevarande månad.
Vad händer om jag inte betalar min barnomsorgsavgift?
En påminnelse skickas hem till dej och därefter går ärendet vidare till inkasso.