Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt
Klockspelet Bågspel

Klockspelet Bågspel

På Ifötorget i centrala Bromölla står klockspelet Bågspel. Ett klockspel som byggts tack vare en donation från Helmer Olsson, kommunens starke man under totalt fyra decennier. Efter Helmers bortgång vid 94 års ålder donerades pengar via hans testamente och sommaren 2009 fanns ett färdigt förslag på hur klockspelet skulle se ut. Bågkonstruktionen byggdes i Nederländerna, klockorna gjöts i Hannas, Skåne och konstverket sammanställdes i Kristianstad. Den 16 januari 2010 invigdes konstverket på Ifötorg, där man idag kan höra det ljuda tre gånger om dagen.

Under nästan 30 år var socialdemokraten Helmer Olsson kommunalråd i Bromölla. Han inledde sitt politiska engagemang 1938 då han som 25-åring valdes in som den yngste av 20 ledamöter i kommunfullmäktige, detta i gamla Ivetofta kommun. 1955 valdes han till kommunstyrelsens ordförande, en post som han satt på i 26 år. Under totalt fyra decennier var han kommunens starka man.

I början av november 2007 avled Helmer 94 år gammal och i hans testamente framgick det att Bromölla kommun låg honom väldigt varmt om hjärtat. Kommunen fick en halv miljon kronor av Helmer Olssons kvarlåtenskap och i testamentet, undertecknat 21 juli 2000, stod det:

"Eftersom jag verkat som kommunal förtroendeman i Bromölla kommun under 47 år varav nästan 27 år som kommunstyrelsens ordförande utgår till kommunen ett belopp av 500 000 kronor."

Pengarna som Helmer Olsson testamenterade till Bromölla kommun var öronmärkta och det fanns två alternativ på hur summan skulle användas. Alternativ ett handlar om att ett klockspel skulle placeras i anslutning till Ifötorget och kommunhuset, alternativt vid Ifös gamla laboratorium (i dag barn- och utbildningsförvaltning och socialkontor).  Skulle detta av tekniska skäl inte gå att realisera skulle beloppet i stället avsätta till en fond, vars avkastning skulle utdelas till personer eller föreningar, som arbetade inom ungdoms- eller hembygdsverksamhet.


Färdigt förslag sommaren 2009

Sommaren 2009 fanns ett färdigt förslag att presentera, ett förslag som togs fram av Ingemar Hertzman på Hi Design AB. Förfrågan att bygga ett klockspel kom till Ingemar och Hi Design AB då företaget hade konstruerat klockspelet som idag står på lilla torg i Kristianstad.

ideutkast_klockspelet.jpgIdéutkast framtaget av Ingemar Hertzman på Hi Design AB. 

Ingemar Hertzman tog fram ett antal förslag som presenterades för kommunen och valet föll på den design som ni ser på Ifötorget idag. Ingemar ville skapa något som hade en koppling till Bromölla kommun och till turismen. Därav blev det ett par korsade Mammutbetar som fick bli modellen för klockspelet för att anspela på de fossilfynd som finns i regionen och som är ett kännetecken för Bromölla kommun.

  • Jag ville ge klockspelet en konstnärlig touch och därför korsade jag betarna när jag skapade klockspelet. Namnet på klockspelet fick bli ”Bågspel” för att symbolisera att det är två korsade bågar som spelar musik, berättar Ingemar Hertzman.

  • Den budget som var avsatt för klockspelet begränsade antalet klockor och även storleken på klockspelet. Det blev därför 12 klockor, vilket ger en viss begränsning i hur många musikstycken man kan spela. En viktig del i konstruktionen var att man skulle kunna spela direkt på klockspelet genom att koppla in ett klaviatur och inte bara spela upp förprogrammerad musik, fortsätter Ingemar Hertzman.

Produktion i Nederländerna och Sverige

Hela produktionen av klockspelet gick smidigt tack vare företaget PMF Steel Poles i Nederländerna som kunde producera bågarna i stål, en svår teknik som detta företag var specialiserade på. Förutom produktionen av bågarna var också själva momentet att böja dom korrekt ett svårt jobb, något som PMF Steel Poles i Holland också löste med sin specialistkunskap. Bågkonstruktionen fraktades i delar från Nederländerna och byggdes sedan till ett komplett konstverk hos företaget Saxlund i Kristianstad.

  • Klockorna tillverkades i Sverige på Skånska klock- och konstgjuteriet AB i Hannas som ligger i sydöstra Skåne. Företaget som är specialiserat på kyrkklockor gjöt klockorna i brons. 11 av klockorna producerades i Sverige, den tolfte fick köpas från ett företag i Nederländerna då det var svårt att få till rätt ton i denna, berättar Ingemar.

  • Det var fantastiskt roligt att få vara med om detta arbete. Jag tjänade inga pengar på detta uppdrag, men jag vann tusentals erfarenheter för mitt då framtida företag. Än idag är detta mitt bästa offentliga konstverk, avslutar Ingemar.

konstruktionsritningar_klockspelet.jpg
Konstruktionsritningar framtagna av Hi Design AB. 

Invigning 16 januari 2010

Den 16 januari 2010 invigdes klockspelet ”Bågspel”. Det blev en välbesökt invigning och på plats var bland annat Gudrun Rönnertz, kommunchef i Bromölla Kommun och Mia Persson Fröjd, biblioteks- kultur- och turistchef. Två personer som varit drivande och ansvarat för att projektet genomförts.

  • Vi var väldigt lättade när projektet var klart. Allt gick väldigt smidigt och snabbt och vi fick fram ett bra förslag på hur klockspelet skulle se ut. Det var heller inga motstånd hos de som skulle fatta besluten. Det blev ett fint minnesmärke över Helmer, berättar Mia Persson Fröjd.

Från allmänheten fanns det dock en viss oro när klockspelet skulle spela. De som arbetade skift ville inte bli störda tidiga mornar och sena kvällar, därför beslutades det att klockspelet skulle spela klockan 12.00, 15.00 och 18.00.

  • En intressant anpassning, det vanliga är ju att klockspel spelar både tidigt och sent, säger Mia Persson Fröjd

Invigning_klockspelet_Kristianstadsbladet.jpg
Bild från invigningen den 16 januari 2010. Bild: Peter Åklundh, Kristianstadsbladet / Norra Skåne

Klockspelet

Som högst mäter klockspelet över åtta meter. Sammanlagt finns det tolv klockor upphängda varav den största väger 28 kilo.  På klockspelet finns också en plakett till Helmer Olssons minne, en plakett som även informerar om att klockspelet är designat av Ingemar Hertzman, samt att speltiderna är klockan 12.00, 15.00 och 18.00.

  • Klockspelet har nu blivit en naturlig del av miljön som många tar för givet. Det märks till exempel på att vi får in synpunkter om klockan inte skulle spelar exakt på rätt klockslag - då får vi gå in och justera klockan.

  • En rolig egenskap är att vi kan uppmärksamma särskilda dagar och händelser genom att byta de melodier som klockspelet spelar, berättar Tomas Olsson,  Turist- och fritidschef på Bromölla kommun.
Sidan senast uppdaterad: den 15 januari 2025