
Byaträff i Valje och Edenryd 2025
Under 2025 hålls byaträffar på sex olika platser i Bromölla kommun. På dessa träffar får medborgarna möjligheten att träffa tjänstemän och politiker från Bromölla kommun samt representanter från räddningstjänsten och polisen.
Årets andra byaträff hölls i matsalen på Edenryds skola den 12 mars för medborgarna i Edenryd och Valje. Mötet inleddes med en presentation av polis och räddningstjänst. Här lyftes det arbete som görs gällande trygghet och förebyggande åtgärder i kommunen samt en redovisning och uppföljning på de mätningar som gjorts under de senaste åren.
Medborgarna fick också en insikt i hur man inhämtar underlag till dessa mätningar samt en samlad information kring Grannsamverkan, bedrägeribrott och extraordinära händelser.
Trygga och otrygga platser
Kvällen fortsatte med en diskussion kring trygga och otrygga platser, samt vad medborgare, kommun och polis kan bidra med för ökad trygghet och trivsel i Bromölla kommun.
De otrygga platserna som lyftes var bland annat skolområdet kvällstid då det är mycket folk som rör sig och även en hel del bilar. Vägen ner till Tomsabo badplats ansågs också vara en otrygg plats samt Östersjövägen där trafikanter kör för fort.
Båthamnen lyftes som en otrygg plats under vissa delar av året, från maj månad fram till semestern samt hösten när semestrarna avlutats. Framför allt var det stöldrisken i båthamnen som var en oro.
Utanför Valje och Edenryd ansågs centrala Bromölla vara otryggt på kvällarna då man mötte okända grupper av människor. Avsaknad av belysning mellan Nymölla och Bromölla lyftes också som en otrygghet.
De trygga platserna som lyftes var Krokstorp, Edenryd och Valje, tack vare grannsämjan och att man vet vilka som bor i området. Hembygdsföreningen ansågs vara en trygg punkt, skogen där man tar sina skogspromenader samt det egna hemmet.
Insatser för ökad trygghet
För att öka tryggheten i området som medborgare lyfte man vikten att hjälpa varandra, grannar emellan. Att prata med varandra och hålla koll, ställa frågor till okända personer om man misstänker något, påtala om man sett något misstänksamt samt att då också tipsa polisen.
Utifrån rollen som polis och kommun fanns önskemål om en mer synlig polis i området och att polisen borde göra hastighetsövervakning längs Östersjövägen. Ett önskemål till kommunen var att skapa en fungerande belysning och att den skulle bibehållas, framför allt under de mörka timmarna på året.
Fortsatt arbete
Under året kommer totalt sex stycken byaträffar att genomföras. Inför träffarna informerar kommunen på webbplats, Facebook och i Kristianstadsbladet var och när träffarna hålls. Under byaträffarna samlas medborgarnas synpunkter, förslag och önskemål in och presenteras löpande på kommunens webbplats och Facebook. Då alla träffar är genomförda görs en samlad redovisning som presenteras i samma kanaler. Sammanställningar, tidsplan och övergripande information finns att läsa här på kommunens webbplats.
Läs komplett sammanställning från byaträff, Valje och Edenryd (PDF 100 kb)