
Byaträff i Gualöv och Nymölla 2025
Under 2025 hålls byaträffar på sex olika platser i Bromölla kommun. På dessa träffar får medborgarna möjligheten att träffa tjänstemän och politiker från Bromölla kommun samt representanter från räddningstjänsten och polisen.
Vårens tredje byaträff hölls i Gualöv Folkets hus den 23 april. Mötet inleddes med en presentation av polis och räddningstjänst. Här lyftes det arbete som görs gällande trygghet och förebyggande åtgärder i kommunen samt en redovisning och uppföljning på de mätningar som gjorts under de senaste åren.
Medborgarna fick också en insikt i hur man inhämtar underlag till dessa mätningar samt en samlad information kring Grannsamverkan, bedrägeribrott och extraordinära händelser.
Trygga och otrygga platser
Huvudfokus på kvällen var sedan att lyfta trygga och otrygga platser samt vad medborgare, kommun och polis kan bidra med för ökad trygghet och trivsel i Bromölla kommun.
Under mötet lyftes synpunkter gällande avsaknad av belysning på Videvägen, Rosenbergs väg och Nymöllavägen. Det fanns även önskemål om belysning på skolområdet i Gualöv då skadegörelse skett samt att ungdomsgäng har det som samlingspunkt.
Som otrygga platser nämndes förutom skolområdet i Gualöv även tågstationen i Bromölla samt tillhörande tunnel under järnvägen. Tostebergavägen och Nymöllavägen ansågs otrygg på grund av fortkörare och diskussioner lyftes också kring inbrott som skett i närtid och oseriösa dörrknackare.
De trygga platserna som lyftes var Gualövs och Nymöllas samhälle i stort. Framför allt var det egna hemmet och närheten till sina grannar en viktig och trygg punkt och en känsla av att alla känner alla i en mindre by. Kungsleden ansågs också vara en trygg plats
Insatser för ökad trygghet
För att kunna öka tryggheten som medborgare var synlighet, uppmärksamhet och att kommunicera med folk viktiga punkter. Utifrån rollen som polis och kommun fanns önskemål om en mer närvarande polis i samhället och bättre belysning på vägar och områden som skola och lekplatser.
Övriga trygghetsfrågor som lyftes var bland annat diskussioner var närmaste skyddsrum fanns samt frågeställningar kring trygghetsvandring, grannsamverkan och önskemål om digitala skyltar som visar aktuell hastighet för bilister.
Fortsatt arbete
Under året kommer totalt sex stycken byaträffar att genomföras. Inför träffarna informerar kommunen på webbplats, Facebook och i Kristianstadsbladet var och när träffarna hålls. Under byaträffarna samlas medborgarnas synpunkter, förslag och önskemål in och presenteras löpande på kommunens webbplats och Facebook. Då alla träffar är genomförda görs en samlad redovisning som presenteras i samma kanaler. Sammanställningar, tidsplan och övergripande information finns att läsa här på kommunens webbplats.