Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Projekt inom Arbetsmarknadsenheten

Arbetsmarknadsenheten driver olika projekt med syfte att utveckla nya metoder för att minska arbetslösheten i Bromölla.

Pågående projekt


BRON

BRON är ett projekt som syftar till att minska arbetslösheten i Bromölla kommun. Genom att erbjuda olika insatser hjälper vi individer att ta steget mot studier eller avlönat arbete. Projektet riktar sig särskilt till individer som är beroende av ekonomiskt bistånd, med målet att stärka deras väg till självförsörjning.

För att delta i projektet BRON krävs remiss från Ekonomiskt bistånd (Socialförvaltningen) eller Kommunala aktivitetsansvaret (KAA).

Projektet finansieras gemensamt av Europeiska unionen och Bromölla kommun.

Så arbetar vi inom BRON

BRON använder olika metoder och verktyg för att stötta deltagarna. En viktig metod är BIP (Beskæftigelse Indikator Projektet), som hjälper deltagarna att steg för steg närma sig ett jobb eller studier.

Alla som deltar i BRON arbetar tillsammans med en handläggare som mäter deras framsteg och skapar en individuell plan. Den individuella planen visar vilka steg som behövs för att nå målet – ett arbete eller studier.

Insatser och stöd

Inom projektet BRON använder vi olika metoder och insatser för att stötta individerna. Exempel på insatser inom BRON är:

  • Kompetenshöjande aktiviteter: Information om arbetsmarknaden och hur samhället fungerar.
  • Jobbfokuserande aktiviteter: Hjälp med att skriva CV och personligt brev, intervjuträning, söka arbete, studiebesök med mera.
  • Praktikplatser: Hjälp med att hitta en praktikplats för att prova på ett yrke samt skaffa sig arbetslivserfarenhet.
  • Vägledning och coachning för att hitta jobb eller studier

Alla som deltar i BRON får stöd av en handläggare som följer och stöttar dem genom hela projektet. Målet är att skapa en tydlig väg framåt för varje individ.

Vill du veta mer?

Kontakta Arbetsmarknadsenheten om du vill veta om mer projektet.
E-post: paulina.bengtsson@bromolla.se
Tel: 0456-82 24 51


EU - kopia.png Bromölla kommun - kopia.png


Gemensam kraft

Gemensam kraft är ett projekt som drivs av Samordningsförbundet Skåne Nordost i samarbete med kommunerna Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge, Osby och Bromölla samt Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Tillsammans med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Socialförvaltningen arbetar vi för att stödja individer som behöver förrehabiliterande och individanpassade insatser.

Målet med projektet är att hjälpa individerna att gå från passivitet till aktivitet och därigenom närma sig arbetsmarknaden eller studier. Syftet är också att utveckla effektiva och mätbara metoder för stegförflyttning samt utveckla möjligheten till parallella aktiviteter enligt BIP (Beskæftigelse Indikator Projektet).

För att delta i Gemensam Kraft krävs en remiss från Försäkringskassan eller Ekonomiskt bistånd (Socialförvaltningen).

Så arbetar vi inom Gemensam Kraft

Inom Gemensam kraft använder vi olika metoder och verktyg för att stötta individerna.

Alla som deltar i projektet arbetar tillsammans med en handläggare som mäter deras framsteg och skapar en individuell plan. Den individuella planen visar vilka steg som behövs för att närma sig arbetsmarknaden eller studier.

Insatser och stöd

Gemensam kraft erbjuder stöd utifrån individens behov och förutsättningar. Exempel på aktiviteter inom Gemensam Kraft är:

  • Hälsofrämjande aktiviteter: Aktiviteter som stärker individens välmående, individuellt eller i grupp.
  • Arbetsträning: En chans att prova på arbetsuppgifter, vara i sociala sammanhang eller ta reda på hur mycket man orkar arbeta.
  • Kompetenshöjande aktiviteter: Information om arbetsmarknaden och hur samhället fungerar.
  • Stöd och uppföljning: Alla som deltar i projektet erbjuds coachande och motiverande samtal.

Vill du veta mer?

Kontakta Arbetsmarknadsenheten om du vill veta om mer projektet.
E-post: linda.wefring@bromolla.se
Tel: 0456-82 20 40


Skåne nordost - kopia.png

 


KomepetensValidering 3.0

KompetensValidering 3.0 är ett projekt som drivs av Samordningsförbundet Skåne Nordost i samarbete med kommunerna Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge, Bromölla och Osby. Projektet vänder sig till individer som av olika anledningar inte är redo för utbildning eller som inte har möjlighet att gå den vägen.

Projektet använder OCN-metoden (Open College Network), en strukturerad metod för validering av praktiska kunskaper. Arbetsmomenten som valideras är kvalitetssäkrade av yrkesverksamma inom olika branscher.

Genom OCN-metoden valideras individens praktiska lärande direkt på arbetsplatsen – så kallat ”lära jobbet på jobbet”. Efter avslutad validering får individen ett kompetensintyg som bekräftar dennes kunskaper. Detta intyg kan användas av både arbetsgivare och individen själv som ett bevis på kompetens.

För att delta i kompetensvalideringsprojektet krävs att individen är aktuell hos Arbetsmarknadsenheten. Arbetsmarkandshandläggaren gör en bedömning av om kompetensvalidering är lämplig för individen baserat på deras nuvarande situation och behov.

Vad kan valideras?

Arbetsmarknadsenheten i Bromölla erbjuder validering inom följande områden:

  • Utemiljö Bas
  • Introduktion Städ
  • Arbete inom kök och restaurang
  • Arbete inom vårdnära service
  • Kompetenser för arbetslivet

Hur fungerar en validering?

  1. Praktiska arbetsmoment:Individen utför olika praktiska arbetsuppgifter, exempelvis i ett kök eller inom utemiljö.
  2. Bedömning på plats:En utbildad bedömare besöker arbetsplatsen och observerar individens arbete. Bedömaren dokumenterar arbetsmomenten genom checklistor, foton eller videofilmer.
  3. Godkännande och intyg:När individen kan visa att hen utför alla arbetsmoment korrekt och med kvalitet, registreras detta i ett system för godkännande. Därefter utfärdas ett kompetensintyg som bekräftar individens kunskaper och färdigheter.

Varför är kompetensintyget viktigt?

Kompetensintyget är ett värdefullt dokument som visar vad individen kan. Det stärker individens möjligheter att få jobb och hjälper arbetsgivare att hitta rätt kompetens.

Vill du veta mer?

Kontakta Arbetsmarknadsenheten om du vill veta om mer projektet.
E-post: matthias.johansson@bromolla.se
Tel: 0456-82 24 52


Skåne nordost - kopia.png

Arbetsmarknadsenheten Bromölla kommun

Facebook

Följ oss gärna på Facebook Arbetsmarknadsenheten på Facebook

Sidan senast uppdaterad: den 16 januari 2025