Senior alert minskar skador och ökar livskvaliteten för de äldre

Senior alert minskar skador och ökar livskvaliteten för de äldre

Publicerad: 14 februari 2025, kl. 8:19

Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Målsättningen är att tidigt upptäcka och förebygga trycksår, undernäring, risk för fall och ohälsa i munnen. Syftet är också att minska skador och öka livskvaliteten för äldre.

Med hjälp av Senior alert använder personalen ett evidensbaserat bedömningsverktyg för att identifiera risker och åtgärder hos den äldre. Genom att titta på samtliga områden får personalen också ett helhetsperspektiv och kan identifiera risker som hänger samman. Om det anses att den äldre har någon risk gör personalen en analys och erbjuder individuellt anpassade åtgärder som kan förebygga skada. Det görs sedan en uppföljning på den äldre vid ett antal tillfällen under året.

Varje år redovisas täckningsgradssiffror för Senior alert till Sveriges Kommuner och Regioner. Detta görs via en jämförelse mellan uppgifter som kommunerna lämnat in till Socialstyrelsen gällande särskilda boenden för äldre och det som finns registrerat i Senior alert.

Senior alert i Bromölla kommun

För att få mer information om hur arbetet med Senior alert fungerar i Bromölla kommun har vi fått möjlighet att prata med Simon Göransson som är sjuksköterska i kommunen och huvudombud för Senior alert. Simon driver kommunens arbete med Senior alert tillsammans med sin kollega Birgitta Österberg som är HSL-undersköterska (undersköterska inom hemsjukvården). Tillsammans ansvarar de för implementering och uppföljning, samt att berörd personal utbildas i systemet.

  • Varje enhet inom omsorgen i Bromölla kommun har idag ett team kopplat till Senior alert. I dessa team träffas man med jämna mellanrum och bestämmer vilka åtgärder som ska införas på de äldre som är kopplade till Senior alert.

    Åtgärderna som ska införas baseras på riskbedömningar som gjorts i ett tidigare skede på de äldre. Riskbedömningarna innefattar de risker som framkommit samt uppföljningar i arbetet. Ett beslut om åtgärder på en person bör inte ta mer än en kvart, berättar Simon.

Varje person som är kopplad till Senior alert lyfts normalt vid fyra tillfällen på ett år. På dessa möten hanterar man eventuella problembilder kopplade till trycksår, munhälsa, undernäring och fall. Vartannat möte innefattar en riskbedömning kring personen och vartannat möte en uppföljning. Det är tre månaders mellanrum mellan mötena, alltså totalt fyra möten per år.

  • Har en incident eller skada skett lyfts den berörda personen mer frekvent. Vissa enheter inom Bromölla kommun har också mer frekventa möten inplanerade, det kan vara så ofta som en gång per vecka, berättar Simon.

Delaktiga på dessa möten är enhetschef, legitimerad arbetsterapeut, legitimerad fysioterapeut, legitimerad sjuksköterska, fast omsorgskontakt och kontaktman. Det finns tydliga rutiner som beskriver vilka som ska vara delaktiga i dessa team, vilka som ska kallas till möten, och hur man ska jobba.

Personer kopplade till Senior alert

Alla patienter över 65 år som har givit samtycke för registrering samt har hemtjänst, är på korttidsboende, bor på särskilt boende eller LSS-boende och dessutom har hemsjukvård ska registreras i Senior alert inom en månad.

Vid korttidsvistelse ska riskbedömning vara gjord inom en till två veckor. Patienter som endast har enstaka besök av hemsjukvården samt patienter som endast har hemsjukvård ska inte registreras.

Nationellt kvalitetsregister

Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister och i Bromölla kommun är det politiken som har beslutat att man ska utvärdera utifrån Senior alert. Kvalitetsregistret är allmänt vedertaget och används i hela Sverige.

Simon visar hur Senior alert fungerar och berättar att man arbetar direkt in i systemet. Allt som dokumenteras, riskbedöms och hanteras kring personerna kopplade till Senior alert dokumenteras i systemet och man kan på det sättet få en uppföljning i kommunen att man jobbar med riskbedömningen på ett korrekt sätt.

  • Varje enhet i Bromölla kommun följer upp sina resultat i systemet för att se vilka åtgärder som behöver göras. Resultatuppföljning är en stående punkt i årshjulet och en viktig del i arbetet, säger Simon.

Täckningsgrad

Som tidigare nämnts riktar sig Senior alert till personerna som är över 65 år gamla, inskrivna hos hemtjänsten och där någon typ av risk har identifierats kopplat till trycksår, munhälsa, undernäring och fall. Målsättningen är att kunna göra riskbedömningar och uppföljningar på alla dessa personer och med det nå en täckningsgrad på 100%.

  • Bromölla kommun har idag en täckningsgrad på 84% och vi ser att denna siffra stiger för varje år. Når man en täckningsgrad på 90% eller högre blir man en så kallad ”Guldkommun”. För att bli en guldkommun krävs även att bakomliggande orsaker och åtgärder sätts in till 75% eller mer, berättar Simon.

  • 2024 arbetade vi med 240 unika personer i Senior Alert och de senaste åren har vi sett en ökning med ungefär 20 personer per år. Med andra ord är vi väldigt nära att bli en guldkommun och hoppas kunna få det utnämnandet redan detta år, avslutar Simon.
Sidan senast uppdaterad: den 14 februari 2025
Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt