Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt
Skåneleden

Skåneleden

Idag består leden med sina över 100 mil av 80 dagsetapper och är en av Sveriges längsta och mest välskötta vandringsleder. Tre etapper av - Kust till Kustleden - passerar genom Bromölla kommun.

Sölvesborg – Grundsjön – 14 km
Under de tre etapperna från Sölvesborg till Bökestad är Skåneleden gemensam med Blekingeleden. Mitt på slätten höjer sig Ryssberget majestätiskt med sina 150 meter över havet. Här finns Blekinges största sammanhängande bokskog.

På flera platser på Ryssberget kan man se var Baltiska issjön för cirka 12 000 år sedan hade sin strandlinje. Områden med sten, klappervallar, visar var kustlinjen gick, omkring 55 meter över nuvarande havsnivå. I gränslandet mellan Skåne och Blekinge, ligger den lilla Grundsjön. Den vackra naturen tillsammans med tystnaden i området, gör detta till en perfekt plats för avkoppling. Sjön är ett paradis för den fiskeintresserade och regnbåge finns inplanterad här.

Ta bussen eller tåget direkt till leden!
Hitta hit med tåg eller buss. (Ange startplats Sölvesborg Resecentrum)
Mer information om sträckan finner du här på Skåneledens hemsida.

Grundsjön – Östafors – 16 km
Utsiktsplatsen mot Drögsperyd är belägen på Ryssbergets västra sluttning. Dalen är ett småskaligt och ålderdomligt odlingslandskap med en välbevarad bymiljö. Flertalet boningshus är i två våningar och rödmålade. Välbevarade stengärdsgårdar och fägator löper genom byn.

För omkring 80 miljoner år sedan var södra Sverige ett skärgårdslandskap och Näsumsdalen en havsvik. I väster var såväl Västanåberget som Ivö öar. Klimatet var varmt. Barr- och ginkoträd var vanliga trädslag och på marken växte fräken- och lummerväxter. I det då medelhavsvarma vattnet, simmade Skåneödlan, Scanisaurus. Skelettdelar från denna upp till 12 meter långa svanödla har hittats på Ivö och runt Ivösjön.  Fossil av dessa 3-13 meter långa, köttätande reptiler har hittats i trakten.  Än idag har den avlägsna släktingar kvar här på jorden, varanerna.

På gränsen mellan Skåne och Blekinge där Holjeån grenar sig i två forssträckor, ligger naturreservatet Ljungryda - Östafors. De geologiska bildningarna ska bevaras liksom lövskogen och de öppna markerna. Lägerplatsen vid Östafors är belägen endast några meter ifrån Holjeån. Vid denna lägerplats finns det arkitektritade vindskyddet från Arknat-festivalen 2021.
För mer info se:https://arknat.com/skane-split/

Ta bussen eller tåget direkt till leden!
Hitta hit med tåg eller buss. (Amge startplats Östafors)
Hitta hit med tåg eller buss. (Ange startplats Näsum kyrka)
Mer information om stäckan finner du här på Skåneledens hemsida.

Östafors – Bökestad – 10 km
Två träkors, varav det ena står alldeles intill leden, minner om en tragisk händelse. Det berättas att två enäggstvillingar blev kära i samma flicka. De skulle duellera om sin älskade. Med ett avstånd av 200 m, lyfte de sina vapen mot varandra. Skotten avlossades i exakt samma ögonblick. Bröderna var lika träffsäkra. Båda dog. När flickan fick veta vad som hänt, chockades hon så svårt att hon föll i ån och drunknade. 

Etappen korsar länsgränsen två gånger. En plats passeras där två vandringsleder stöter samman. Väljer man att gå västerut följer man Skåneleden mot Bjärehalvön. Viker man av mot norr, längs Blekingeleden, för leden dig mot Kristianopel. På den tredje möjligheten gör de båda lederna sällskap och man hamnar vid Ynde, strax utanför Sölvesborg.

Ta bussen eller tåget direkt till leden!
Hitta hit med tåg eller buss. (Ange startplats Östafors)
Mer information om stäckan finner du här på Skåneledens hemsida.

Texten ovan är hämtad från www.skaneleden.se.

Kontakt

Sara Widesjö
Turismstrateg
0456-82 22 51
(SMS 0709-17 12 51)
sara.widesjo@bromolla.se

Bromölla turistinformation
Hermansens gata 22
Box 18, 291 25 Bromölla
0456-82 22 22
turistinfo@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 3 juni 2022