Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt
Emma Martner

Emma Martner

Vi träffar Emma Martner i hennes hus i Valje. Emma är 33 år, kommer från Karlshamn, är trebarnsmamma och en person med många bollar i luften. Emma är dietist till yrket och förbundskapten för juniorlandslaget i orientering från och med i år, 2024.

Emma berättar att hon är orienterare från barnsben och har sporten att tacka för så mycket – både familj, barn och vänner. Hon har tävlat mycket i orientering och har många fantastiska och häftiga upplevelser att berätta om - som den gången när hon sprang tävling i Vancouver. Där fick alla varsin visselpipa inför tävlingen som man skulle blåsa i om man mötte en björn ute i skogen! 

Idag är Emma trebarnsmamma och har dragit ner på tävlandet. Emma har tävlat en del mellan graviditeterna och planerar att komma igång mer aktivt igen, med fokus på långdistanslöpning och orientering.  

  • Min målsättning är att springa bra halvmaraton och springa de stora stafetterna när det gäller orientering. Jag vill hellre springa färre viktiga tävlingar än att springa tävlingar varje helg, säger Emma.  

Förbundskapten för juniorlandslaget i orientering 

De senaste åren har Emma jobbat med senior- och juniorlandslagen som dietist. När frågan kom om hon ville bli förbundskapten för juniorlandslaget tyckte Emma att uppdraget var ”lite för spännande och lite för utvecklande” för att säga nej. 

  • Jag har alltid varit delaktig i orienteringen men har aldrig sett mig som en ledare, även om jag arbetat två år som tränare på orienteringsgymnasiet i Olofström. Men när det är saker jag gillar och kan är jag väldigt engagerad och står för min sak, säger Emma. 

  •  Det var inte självklart att ta en ledarroll som förbundskapten, framför allt i kombinationen med att vara småbarnsmamma. Förutsättningarna måste vara sådana att det går att kombinera då familjen är viktigast, fortsätter Emma.   

I uppdraget som förbundskapten handlar det mycket om att ha kommunikation med löparna och ta ut de juniorer som ska springa olika tävlingar. Bland annat har Emma huvudansvaret för Sveriges deltagande i junior-VM. 

  • Det svåraste i rollen som förbundskapten är att det bara finns ett visst antal platser till de olika mästerskapen. Det är tufft att ta ut de sista platserna då man är tvingad att välja bort någon och det är dessutom tufft att lämna dessa beslut. Man har att göra med personer som har stora mål och det är mycket viktigt med en tydlig kommunikation i dessa beslut, säger Emma.  

I rollen som kvinnlig förbundskapten finns också möjligheten att driva på jämställdhet inom sporten. Exempelvis är en målsättning att det ska vara hälften män/kvinnor när ledarna åker iväg på olika uppdrag. Senaste resan till Wien var tre ledare med och vid detta tillfälle var alla kvinnor.  

Idag har man ett tydligt fokus på jämställdhet inom sporten, exempelvis ska kvinnor också få tävla i nattorientering på stafett och springa lika långa långdistanser. Det finns många positiva aspekter med detta anser Emma även om hon också ser utmaningar då det ändras på tävlingar som 10-mila med väl fungerande och attraktiva upplägg.  

Att orienteringen betyder mycket för Emma går inte att ta miste på. 

  • Orienteringen är en väldigt fin sport som förtjänar ett bättre rykte. Jag känner att jag vill vara med och bidraga för att göra orientering attraktiv för barn och unga, säger Emma. 

Emma ser även en stor fördel med att ta med sig rollen som dietist in i förbundskaptensrollen. En sund helhetssyn är Emmas hjärtefråga, allt från att man ska kunna elitidrotta , ett sunt förhållningssätt till mat samt att förebygga övervikt och fetma. Det är viktigt att föra in ett förhållningssätt i unga år där fokus ligger på vikten av en hälsosam helhet där återhämtning, vila och mat är jätteviktigt. 

Flyttade till Valje 2019 

Emma och hennes man bodde tidigare i Kristianstad dit dom hade flyttat för att Emma fick jobb som dietist. Efter en tid började de leta efter hus och på väg hem efter en nattorientering i november började de prata om Valje. Valje var nära till Ryssberget, nära till tåget och nära till Olas (Emmas man) jobb i Kristianstad och hennes föräldrar i Karlshamn. Efter ett besök på Hemnet visade det sig att ett hus i Valje kommit ut dagen innan. Emma och hennes man bestämde sig för att åka och titta på detta, fastnade direkt och efter ytterligare en visning bestämde dom sig. Papperna skrevs två dagar innan julafton och sedan var det klart!  

Idag trivs dom mycket bra i sitt hus Furubo som är byggt i slutet av 1800-talet. Husets historia har sin början som semesterboende för rika familjer från Kristianstadsregionen kring sekelskiftet och har sin nuvarande form efter tillbyggnader på 2000-talet.  

Vad är bäst med Bromölla Kommun? 

  • Vi har många vänner som gillar naturen och som har barn. Därför är Näsums bokskogar och de fina lekplatserna i kommunen något vi verkligen uppskattar. Som dietist och orienterare är det en hjärtefråga att barn rör sig mycket. Att kommunen då gör det attraktivt med bra lekplatser och även bra badplatser som bjuder in till rörelse och lek är mycket positivt, säger Emma.

  • Gualöv och möjligheten till bärplockning är också en favorit. Där kan man plocka massor av blåbär och lingon, fortsätter Emma.   

Under graviditeterna tränade Emma mycket landsvägscykling och hon berättar att områdena kring Bromölla är fantastiska för denna typ av träning. Det är fina vyer, bra vägar och lite trafik som bjuder in till bra träning.  

  • Träningen är otroligt viktig, det är min egentid, min återhämtning och en viktig del i mitt mående och min hälsa. Där kommer jag på massor med bra idéer och tankar. Jag har inte lika mycket tid idag, när jag var som mest aktiv tränade jag 10 till 15 timmar i veckan. Dock prioriterar vi träningen för det är något vi har med oss och som är viktigt för familjen. Vi mår bra då, är bättre föräldrar och att det ökar chansen för att barnen är med och är aktiva, säger Emma.  

Emma har dessutom ett eget företag som jobbar med kost, idrott och hälsa. 

  • Det är tur att jag har 40 år kvar i arbetslivet så att jag kan hinna med allt, avslutar Emma 😊 
Sidan senast uppdaterad: den 1 november 2024