Falsk information och källkritik
Att vara källkritisk innebär att värdera den information man tar del av. Det betyder dels att förstå att vissa källor har högre trovärdighet än andra, dels att vara medveten om att avsändare av information har ett syfte. Den här texten har också ett syfte, att öka kunskapen om källkritik.
I tider av krig, kris och stora omvärldshändelser är det många som försöker påverka vår bild av verkligheten med falsk och/eller vilseledande information. Samtidigt lever vi i en digital tid när vi utsätts för en enorm mängd information och innehåll från sociala medier och andra kanaler.
Det är därför viktigare än någonsin att vara källkritisk, men det är en utmaning när det pågår aktiva försök att vilseleda och påverka. Det är också lättare än någonsin att med datorns hjälp skapa falska bilder, ljud och video. Många nyhetshändelser handlar dessutom om frågor som är både komplexa och som rör upp starka känslor.
Jämför information från flera källor
Att vara källkritisk innebär att värdera den information man tar del av. Det betyder dels att förstå att vissa källor väger tyngre än andra, dels att vara medveten om att avsändare av information har ett syfte med sitt budskap. Jämför informationen från flera källor och kolla särskilt upp vad trovärdiga källor säger om saken. Att ha ett källkritiskt förhållningssätt till information är att hela tiden ha följande fråga i bakhuvudet: Vem säger vad och varför?
Var källkritisk - några snabba saker att tänka på
- Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan? Är källan trovärdig?
- Varför finns informationen? Fundera på hur budskapet vill förändra ditt tänkande och agerande. Vad är syftet med informationen?
- Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?
- Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
- Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en pålitlig källa som tidigare har levererat bekräftad information?
- Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet.
- Verkar informationen vara "för bra för att vara sann" så är den oftast det.
- Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande ståndpunkt för att undvika att du endast letar efter info som förstärker din nuvarande åsikt.
Källa: Internetstiftelsen