[Arkiverad] Trygghetsvandring i Bromölla
I morgon, tisdag, är det dags för Trygghetsvandring i Bromölla centrum. Den kommer ske med start på Iförtorg klockan 17.30 och avslutas på samma plats 19.30. Vi samlas vid Scanisaurus, vandrar genom Bromölla och återsamlas igen på Ifötorget för sammanfattning av upplevelser och förslag till förbättringar.
Syfte
Syftet med vandringen är att identifiera och arbeta bort platser i den fysiska miljön som upplevs som otrygga eller bedöms som osäkra. Det kan handla om belysning, nedskräpning, skadegörelse eller känslan av otrygghet. Det blir ett ömsesidigt utbyte av tankar och synpunkter, en chans att sprida information, diskutera konstruktiva idéer och ge förslag till förbättringar.
Alla som bor, verkar och/eller vistas i Bromölla är välkomna att delta. Vandringen är en chans att träffa representanter från Trygghetsrådet, Polisen, Räddningstjänsten, föreningslivet, näringslivet samt tjänstepersoner från olika kommunala verksamhetsområden och bolag för att prata trygghet och vandra tillsammans.
Observera att detta är en annan typ av trygghetsvandring än den som Länsförsäkringar regelbundet genomför i Bromölla kommun. Vi vill gärna att allmänheten deltar, ingen anmälan behövs.
Kopplat till medborgarlöftet
Trygghetsvandringarna som görs i Bromölla är ett arbete kopplat till Polisens och Bromölla kommuns medborgarlöften som tecknas varje år. Medborgarlöftet handlar om att lyssna på vad de som bor och verkar i ett område upplever som viktigt för att de ska känna sig trygga och säkra.
Medborgarlöften syftar också till ett effektivare brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete genom att vi bygger förtroende samt engagerar och involverar medborgare tillsammans med lokalsamhällets aktörer.
Uppföljning av åtgärder
Att genomföra en trygghetsvandring är viktig, men det är också viktigt att följa upp och kommunicera ut vad som görs under och efter dessa sammankomster! Här kommer ett axplock av vad som tagits upp på förra trygghetsvandringen i centrala Bromölla
- Önskemål om asfaltering, bland annat av Bruksgatan.
Asfaltering av Bruksgatan är genomförd och Bromölla kommun jobbar kontinuerligt med att se över asfalteringsbehovet i kommunen – både för att återställa efter schaktarbete och andra grävarbeten, men även lagning av potthåll och andra mindre reparations-asfalteringar. - Önskemål om belysning i parken bakom Gulsippan.
Detta kommer inte åtgärdas då parken saknar aktiviteter som kan utnyttjas under den mörka delen av dygnet - Wakeboardparken
Området är nedskräpat samt klotter på Ålasumpen. En notering har gjorts att det ska ske en kontinuerlig skötsel av området, samt att Ålasumpen nu är borttagen. - Gång- och cykelvägen bakom brandstation
Här slutar gatlamporna innan Storgatan vilket gör att det är en bit av vägen som är mörk. Den del av gång- och cykelvägen där det saknas belysning är över bron. På grund av att det är en bro är det svårt att sätta fundament till belysningen och därför svårt att åtgärda detta. - Önskemål om röjning av växtlighet
Bland annat vid Fågel Fenix väg och gång-/cykelstig parallellt med Klockarevägen. Detta är åtgärdat. Bromölla kommun jobbar dessutom med ett större tillsynsarbete under hösten 2024 för att inspektera om växtligheten är ansad i Bromölla kommun utifrån de förhållningsregler som gäller. - Fler papperskorgar
Ett önskemål om fler papperskorgar, bland annat i Kapellparken, längs cykelvägen mellan Ågatan upp till Folkets hus och vid Dalaskolan. I dagsläget finns det en papperskorg vid lekplatsen i Kapellparken och ytterligare en inne i parken, totalt har Bromölla kommun cirka 100 stycken papperskorgar utplacerade i kommunen. - Samåkningsplatsen vid väg 116 infart till Dalaskolan.
Önskemål om att klippa ner buskarna runt om parkeringsplatsen så det blir fri insyn och förhindrar tillhåll. Detta är åtgärdat. - Kyrkvägen, önskemål om förlängd cykelväg
Detta är svårt att lösa då kyrkvägen är väldigt smal och inte ger plats för en gång- och cykelväg hela sträckan.
Fler synpunkter än de som nämns här har tagits upp vid trygghetsvandingar och alla synpunkter och önskemål noteras och tas på stort allvar. Bromölla kommun kan åtgärda en del, men det finns också de som inte kan åtgärdas – på grund av att områden som pekas ut inte ägs av Bromölla kommun, att det inte finns möjlighet att åtgärda inom kommunens budget eller att det inte är ett prioriterat område just nu.
Välkomna att följa med på morgondagens trygghetsvandring för att få en insikt i hur vi jobbar med detta i kommunen och få din egen röst och dina synpunkter hörda!
Välkomna till Ifötorget den 12 november klockan 17:30!