Räddningstjänsten lär barn säkerhet på is
Vinterkylan biter i kinderna på tredjeklassarna från Alvikenskolan under torsdagsförmiddagen. Räddningstjänsten har utomhuslektion i säkerhet på is nere i småbåtshamnen. Tre klasser får se brandmannen Norpan Hägg rädda sig upp ur det iskalla vattnet.
– Vi jobbar förebyggande för att ge barnen ett riskmedvetande. Samtidigt får vi öva oss själva. Det gäller att passa på när isen lägger sig, säger insatsledaren Tony Johansson på Räddningstjänsten. Han håller i övningen tillsammans med Johan Blom och Norpan Hägg.
Ett extra allvar vilar över lektionen. Dagen före har en skridskoåkare försvunnit på Levrasjöns is, bara en bit bort. Två av övningsledarna har varit med och letat under natten, utan resultat. Många av barnen har pratat om händelsen i skolan på morgonen. Isen kan vara förrädisk. I söndags var Ivösjön helt täckt av is. Fyra dagar senare är det bara knappt 200 meter is mellan land och öppet vatten.
Allt är svalt, utom intresset, under Räddningstjänstens lektionen om vett på isen.
Klass 3B kommer gående med sin klassföreståndare Ida Trege. Barnen sprider ut sig vid iskanten för att se och höra bra. Räddningstjänsten har sågat upp ett hål i isen och placerat sin utrustning intill.
– Isen måste vara minst 10 cm tjock för att den ska vara säker att ge sig ut på. Gå aldrig ut själva och ha alltid med er en vuxen, säger Tony Johansson.
Sedan är det dags för Norpan att hoppa i vattnet för att visa olika sätt att ta sig upp på. Utan isdubbar, med isdubbar och med hjälp av en kamrat som kan sträcka fram någonting, exempelvis en stav eller en gren.
Efter alla sina isbad får Norpan värma sig lite i bilen. Klass 3B förbereder sig för att gå tillbaka. Alice har följt lektionen med stort intresse.
– Jag brukar mest vara på isen nära land, där det inte är så djupt. Men om jag ramlar i ska jag skrika och försöka ta mig upp snabbt, säger hon.