Årets trygghetsmätning presenterad
Den årliga trygghetsmätning som polisen och de fyra kommunerna i lokalpolisområde Karlshamn (Olofström, Karlshamn, Sölvesborg och Bromölla) genomfört visar på väldigt goda resultat. Detta är den bästa trygghetsmätningen sedan 2013 i Bromölla kommun.
Trygghetsmätningen baseras på 900 enkäter som har skickats ut i centrala, norra och södra Bromölla till åldersgrupperna 16-85 år och där svarsfrekvensen varit strax under 60 procent. Uppdelningen är gjord för att kunna följa eventuella avvikelser i de olika områdena. Trygghetsmätningen bygger på att få en långsiktig bild av hur medborgarna upplever trygghet i kommunen.
- Det är viktigt att se dessa trygghetsmätningar på lång sikt. Vi jobbar med trender och tendenser och hur våra kommuninvånare upplever sin egen trygghet över tid, säger Fredrik Svennegren, kommunpolis i Bromölla kommun.
Frågor i trygghetsmätningen
Frågorna som har lyfts i trygghetsmätningen har berört olika områden med fokus på utemiljö, utomhusstörningar, brott, otrygghet och polisens agerande. Mätningar har skett utifrån en sjugradig skala som stäckt sig från alarmerande till obefintliga problem.
- Det vi tittar på över tid är ett så kallat problemindex, där vi kan läsa av hur det övergripande läget är i Bromölla. Över tid kan vi se att problembilden har sjunkit och vi är nere på gröna siffror i nästintill alla områden. Det område som sticker ut är missbruksproblem, berättar Fredrik Svennegren.
I den senaste mätningen kan vi se att både oron för att utsättas för brott och att ha blivit utsatt för brott är låga. I tidigare mätningar har vi kunnat utläsa att det funnits hög oro för att utsättas för brott men låg utsatthet.
- Numera strukturerar vi vårt arbete på ett annat sätt. Vi inkluderar det förebyggande arbetet i olika verksamheter, exempelvis äldreboende. Vi är dessutom bättre på att marknadsföra allt positivt som vi gör och kan på det sättet påvisa den rättvisa lägesbilden. Detta gör att medborgarna får en mer rättvis bild av det aktuella läget i kommunen, berättar Fredrik Svennegren.
- Vi har en tydlig tanke med vad vi vill göra med vårt förebyggande arbete och vilket syfte vi har med de olika aktiviteterna, säger kommunalråd Jenny Önnevik (S).
- Vi har varit noga med att sprida information om det aktuella läget och visa på vad som verkligen händer i Bromölla kommun. Vi har ändrat vårt sätt att kommunicera och vara tydliga i vilken brottslighet som finns och vad vi gör för att arbeta med denna. Det är viktigt att förmedla kunskapen om hur det verkligen ser ut i samhället för att jobba bort glappet mellan hur man upplever och hur det verkligen är, säger Marie Wäppling, kommunchef.
Gemensamt arbete
Viktigt att lyfta i sammanhanget är att trygghetsmätningen är en del av mycket annat som polismyndighet och kommun jobbar med tillsammans. Bland annat har man ett gemensamt lägesbildsarbete, ett lokalt trygghetsråd och olika samverkansgrupper. Det finns även grannsamverkan, fältgrupp och det brotts- och drogförebyggande arbetet SSPF (skola, socialtjänst, polis, fritid) samt att vi genomför trygghetsvandringar och medborgardialoger. Detta bidrar till att öka tryggheten i kommunen.
- Det är viktigt att fånga tillfällena som dyker upp, till exempel höstens grannsamverkansmöte och medborgardialog i Näsum. Det är angelägen att fånga upp vad medborgarna tänker, att ta dem på allvar och stilla deras oro. Trygghetsvandringarna är bra då man får möjligheter att prata med medborgarna och få en bild av hur de upplever situationer, säger kommunalråd Jenny Önnevik (S).
- Fördelen med medborgardialoger är att vi kan berätta om hur vi jobbar i Bromölla kommun. Det är alltid stor uppslutning på våra olika möten och många engagerade kommuninvånare som lyfter vad de tycker och tänker, säger Anders Haglund, räddnings- och säkerhetsskyddschef.
Bästa trygghetsmätningen sedan 2013
- Vi har få problemområden i Bromölla kommun idag. De problem som finns behöver vi titta på och jobba vidare med. Vi behöver få en djupare bild för att kunna analysera detta och det får vi bland annat genom våra medborgardialoger.
Det som är otroligt viktigt och något vi ska vara stolta över är att detta är den bästa trygghetsmätningen sedan 2013 - en fortsatt positiv utveckling, avslutar Fredrik Svennegren, kommunpolis i Bromölla kommun.