
Filip Jönsson - kock på Vita Sands storkök
Vi träffar Filip Jönsson som tidigare jobbat inom transportbranschen. Idag jobbar han som kock i köket på Vita Sand där han startade sin kommunala karriär - utan utbildning, men med ett brinnande intresse för mat!
- Jag blev ofrivilligt arbetslös och sökte mig då till Bromölla kommun som timanställd. Bland annat fick jag jobba i köket på Vita Sand, och efter en tid blev jag uppmanad av min chef Annika Velin att söka en kockutbildning, berättar Filip.
Utbildning i Ronneby
Filip kontaktade Arbetsförmedlingen som hjälpte till med ansökningsförfarandet. Utbildningen genomfördes via Astar i Ronneby, en uppdragsutbildning som blev mycket lyckad.
- Jag hade turen att få en lärare som är en känd kockprofil i Kristianstad och som jobbat som yrkesutbildare i många år. Numera går denna utbildning i Kristianstad och finns att söka som en yrkesutbildning för vuxna via Arbetsförmedlingen, berättar Filip.
Under sin utbildning hade Filip en överenskommelse att all praktik skulle göras inom Måltidsservice i Bromölla kommun. Filip blev på det sättet upplärd inom kommunens olika system och insatt i de olika köken. När utbildningen var avslutad fanns det turligt nog en ledig tjänst inom kommunen som Filip kunde söka och sedan den 18 november 2024 jobbar han som kock på Vita Sand.
- I samband med att jag avslutade utbildningen fick jag en möjlighet att söka en ledig tjänst inom Bromölla kommun. Jag började i princip jobba dagen efter att jag pluggat färdigt, berättar Filip.
Varför kock?
- Mitt största intresse har alltid varit mat så det föll sig naturligt. För första gången i livet jobbar jag nu med något som jag tycker är roligt. Visst finns det dagar då det är stressigt och mycket att göra, men jag cyklar till jobbet varje dag med en positiv känsla i magen. Jag gillar ruschen när det händer saker och det måste man vara beredd på när man jobbar i storkök, berättar Filip.
Just köket i Vita Sand är en arbetsplats som Filip uppskattar mycket. Han berättar att det är ett av de största köken i kommunen och på denna arbetsplats finns möjligheten att jobba med en stor variation av arbetsuppgifter - allt från disk och städ till hela tillagningskedjan och leveransen av mat.
- Vi är duktiga på att ta emot nyanställda och timanställda, vi har personal i köket som är utbildade att ta emot de som är nya på jobbet, berättar Filip.
- Vi är dessutom duktiga på att jobba som ett team, vi har en bra dynamik och vi hjälps åt. Detta är något vi lyfter och pratar om varje dag och att teamet är viktigt när det blir stressiga moment, fortsätter Filip.
Under sommaren har det varit ett antal feriearbetare på plats i köket på Vita Sand och Filip ser tydligt på dessa hur roligt de har och hur bra dom trivs.
- Jag tror att framför allt de yngre har en skev bild att det bara är tråkigt och ansträngande att jobba i ett kök. Då är det roligt att se hur bra de trivs med arbetsuppgifterna och hur deras bild förändras efter en kort tid. Detta är ett bra kök att börja på eftersom man får vara involverad i allt från disk och städ till hela tillagningskedjan, säger Filip.
Vilka egenskaper krävs?
- En vilja att lära sig nya saker och ett intresse för mat, svarar Filip.
Filip började sin karriär i Bromölla kommun som timvikarie. Det innebar att han ersatte personer som var sjuka, lediga eller hade semester. Vita Sand är ett av köken i kommunen, men det finns totalt 15 kök utspridda i hela Bromölla kommun. Som timvikarie är det därför en fördel om man har bil och körkort.
Filip gick en hel kockutbildning för att hamna där han är idag, men som timvikarie finns det också utbildningar. Bland annat kan det handla om internutbildningar kopplat till hygien, vilket är ett viktigt område när man jobbar i kök.
- Det finns jättestora möjligheter att utvecklas om man har viljan och ambitionen. Alla måste börja någonstans, men den här typen av arbete i Bromölla kommun gör att man får chans att utvecklas, berättar Filip.
Verksamheten i köket på Vita Sand är i gång 06.30 till 16.30 alla dagar i veckan, i kommunens övriga kök jobbas det måndag till fredag.
Som ny på jobbet har man alltid en möjlighet att få hjälp och svar på sina frågor. I de mindre köken finns skriftlig dokumentation med kompletterande bilder som beskriver arbetsmomenten. I köken på Vita Sand och Törnsångaren har man också en mentor som finns tillhands för att svara på frågor och hjälpa till. Filip berättar att han nu har en nyanställd vid sin sida och att han är noga med att föra vidare allt det positiva med arbetet.
- Jag har alltid haft mat som intresse – men denna gång var det någon som sa till mig att jag faktiskt var duktig och skulle satsa på denna karriär, avslutar en stolt Filip.
Vill du jobba hos oss?
Är du intresserad av att jobba hos oss på Bromölla kommun så finns det nu lediga tjänster som timvikarier i kommunen. Har du frågor – prata med Annika Velin som är vår enhetschef inom måltidsservice i Bromölla kommun. Du når henne på mailadress annika.velin@bromolla.se