Matsvinn - maten som slängs i onödan
Varje år slängs cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken. Ett hushåll kan spara minst 3000 - 6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn.
Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna. Här nedan får du några tips på hur du kan minska matsvinnet.
Snabbtest - kolla dina kunskaper i hur du bäst tar hand om maten och minskar svinnet
Spontanshoppa eller planera?
- 2 för 1 är inte alltid billigare. Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med. En inköpslista hjälper dig att göra smarta val.
- Köp mat utan förpackning och välj lösvikt så du får den mängd du behöver.
- Köper du storpack så dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.
Kallt ska det vara
- Ta tempen i kylen och förvara maten rätt. Om du har + 4-5 °C i kylskåpet håller maten betydligt längre än om den förvaras vid +8 °C.
- Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt. Om maten står framme i rumstemperatur mer än ett par timmar kan bakterier hinna växa till. De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
- Frys in mjölk, grädde, ost, pålägg och andra matrester som börjar bli gammal.
- Bra frystemperatur är -18 °C.
Bäst före-datum eller sista förbruknings dag?
- Släng inte maten bara för att den passerat bäst före-datum, ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen! För riskgrupper som gravida, personer med medsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper.
- Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses inte vara säkra att äta efter detta datum. Ät upp, tillaga eller frys in senast på sista förbrukningsdagen!
- Fynda i matbutiken. Köp mat med kort datum om du vet att den kommer att gå åt snart så gör du även en insats för miljön.
Källa: Livsmedelsverket
Rätter med rester
Mycket av den mat som slängs är just rester. Se resterna som en bonus som kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt.
- Oönskade och vissna grönsaker kan bli en mustig soppa.
- Fläckiga och skrumpna frukter funkar bra i fruktsallad eller smoothie.
- Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in. Perfekt till gratäng, paj eller pizza.
- Tapas på rester är ett bra sätt att använda upp mindre mängd mat som blivit över.
- Omelett är lätt att göra på rester som potatis, pasta, överblivet kött, smörgåsmat och vissna grönsaker.
- Risotto, wok och pyttipanna kan göras på det mesta.
- Använd fantasin. Våga testa lite udda kombinationer och utgå från det du har över.
- Hitta roliga recept på sidan "Släng inte maten".
Matlåda på restaurangen
Gillar du att äta på restaurang men orkar inte äta upp allt? Fråga efter en matlåda och ta hem maten du betalat för. Bra för miljön, plånboken och lunchlådan!