Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt
Kommunal energi- och klimatrådgivning

Energirådgivning

Energi- och klimatrådgivaren ger råd och stöd till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.

Energispartips och svar på vanliga frågor

Elpriserna är fortsatt höga och många är oroliga för hur dyra räkningarna kommer att vara även framöver. För att sänka elförbrukningen och dina kostnader finns det många saker du kan göra.

Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna som energi- och klimatrådgivaren får just nu. Här finns också energispartips och information från olika myndigheter


Energi- och klimatrådgivning till privatpersoner

Rådgivningen till privatpersoner görs via e-post, telefon, besök i Rådhus Skåne eller som hembesök efter överenskommelse. Rådgivningen rör all energianvändning i hemmet, från uppvärmning till belysning, ventilation och transporter.

Husguiden - Energimyndigheten

Energi- och klimatrådgivning till företag och föreningar

Rådgivning till företag, organisationer och föreningar kan göras som platsbesök med genomgång av verksamheten. Rådgivningen anpassas naturligtvis efter typen av verksamhet, exempelvis processindustri, lantbruk, handel eller idrottsföreningar med egna lokaler.

Jag vill energieffektivisera mitt företag- Energimyndigheten

Erbjudande Omställningslyftet - den nationella satsningen för affärsdriven klimatomställning

Snabba energispartips för företag - Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Tips för företag som vill minska sin klimatpåverkan - Energi- oc klimatrådgivarna i Skåne

Föredrag med energitema

Är ditt företag eller din förening intresserad av att få en föreläsning med energitema går det bra att kontakta energirådgivaren för diskussion om lämpligt upplägg. Står ni för lokal och inbjudan ställer rådgivaren upp helt kostnadsfritt, i mån av tid.

Övergripande rådgivning

Rådgivningen som vi ger är övergripande. Den omfattar inte besiktningar, mätningar, injustering av system eller liknande. Rådgivaren får inte konkurrera med privata företag på detta område. Rådgivningen är oberoende. Inga enskilda installationsfirmor eller särskilda fabrikat eller modeller av exempelvis värmepumpar får rekommenderas vid rådgivning. Rådgivningen regleras genom Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning.

Låna elmätare

Visste du att du kan låna energirådgivningens elmätare på biblioteken i Bromölla och Näsum? Lånet gör du med ditt vanliga bibliotekskort. Med elmätaren kan du ta reda på hur mycket el apparaterna i ditt hushåll förbrukar. Den kan kopplas till alla apparater med vanlig stickkontakt, som exempelvis TV, dator, avfuktare eller kyl/frys.

Om du regelbundet läser av elförbrukningen till fastigheten/lägenheten och skaffar dig kunskap om hur mycket el enskilda apparater förbrukar, kan du spara upp till 10% av din hushållsel bara genom att anpassa dina och familjens vanor.

I en svensk snittvilla motsvarar det 620 kWh om året (ca 750 kr). Elmätaren ger också värdefull information om du till exempel funderar på att byta kyl eller frys, men först vill kontrollera hur mycket el de vitvaror du redan har förbrukar.

Energirådgivarnas webbplats

Vill du ha handfasta energispartips kan du läsa mer på Energirådgivarna i Skånes gemensamma webbplats. Där hittar du energispartips rörande uppvärmning, ventilation, belysning och mycket annat som rör din hemmiljö.

Kolla även in Energirådgivarna i Skånes Facebooksida. Gilla sidan så får du energismarta tips rakt ner i din smartphone eller dator.

Kontakta oss

Bor du i Kristianstad, Östra Göinge eller Bromölla kommun och vill komma i kontakt med oss? Allra enklast är det att använda vår e-tjänst. Om du inte vill göra det kan du kontakta oss via Kristianstad kommuns medborgarcenter 044-13 50 00.

Energirådgivning - förfrågan
(Du länkas vidare till e-tjänsten på Kristianstad kommuns webbplats där du fyller i din förfrågan. Därefter kontaktar energi- och klimatrådgivaren dig).

Kontakt

Energi- och klimatrådgivare
Kristianstad kommuns medborgarcenter
044-13 50 00

Sidan senast uppdaterad: den 6 juli 2023