Mötesplats Näsum
I ett dialogsamtal med Näsums seniorer enades alla om att en mötesplats för seniorer skulle vara både bra och kul. Mötesplatsen byggs upp lite pö om pö och alla besökare hjälps åt att både driva och underhålla lokalen tillsammans.
Syftet med mötesplatsen är social stimulans med ett aktivitetsinnehåll för huvud, kropp och själ.
Mötesplatsens riktlinjer:
- Ingen anställd aktivitetsledare. Förste man på plan låser upp köksdörren åt alla andra. Alla ansvarar för att det ser trevligt ut med torkade bord, sopade golv och att det är låst vid hemgång.
- Ta med eget kaffe och kaka, eller koka själv på plats.
- På måndagar är det föredragsserie med eftersnack.
- På torsdagar är det socialt umgänge med sällskapsspel, skivor till kaffet, skapande osv.
Plats: Öllers backe 7, ingång köksdörren i ”gamla restaurangen”
Kontaktperson: Birgitta Jansson 0709-23 32 02, birgitta.jansson@bromolla.se
Huvudet upp, fötterna ner
- och allt där emellan!
Vi vill alla ha en god hälsa. För några är hälsa att vara fullt frisk, för andra är det att få förbli självständig och ha en fungerande vardag.
Utifrån mötesplats Näsums dialogmöte om vad hälsa är, bjuder Bromölla kommun in till föredrag hösten 2023, med aktuell hälsoinformation från både region och kommun. Allt med senioren i fokus! Varmt välkommen att ta del i, fundera högt och ställa dina frågor!
Måndagar kl.13.30-14.30 på mötesplats Näsum, Öllers Väg 7, ingång köksvägen
11 september – Ensamhet
Vi blir allt mer ensamma som äldre i Sverige. Barn och barnbarn sprids kors och tvärs över landet och världen. De vänner man har flyttar eller dör och vi blir ensamma kvar. Att skaffa nya vänner är svårt och även om man träffar många människor i olika sociala sammanhang är den upplevda ensamheten stor. Att veta, att ingen vet var man är när man promenerar i skogen eller åker in till stan eller tar ett dopp i sjön, gör ensamheten än större. Behovet av att få de nära, lite djupare samtalen med någon man känner trygghet hos finns hos oss alla och borde vara oss alla förunnat. Boendestödjare Angelica Nilsson delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper från arbetet inom stöd och omsorg i Bromölla kommun.
18 september – Att bo på Pynten
Trygghetsboendet Pynten är en kooperativ hyresrättsförening i Riksbyggens regi, som vänder sig till 70+. På Pynten finns trygghetsvärd Ulrika Svensson vars roll är att tillsammans med hyresgäster organisera aktiviteter för att bidra till en meningsfull vardag och skapa vi-känsla i boendet. Men hur fungerar det i praktiken med en delvis kommunal verksamhet? Vem gör vad? Vilka aktiviteter erbjuds? Frivilliga? Är detta framtidens boendeform?
25 september - Det åldrande ögat
Åsa Olofsson från CSKs ögonmottagning berättar vad som händer med ögat allt eftersom åren går. Hur långsynthet och närsynthet ändras och om det kan bli tvärt om när man åldras? Får man automatiskt sämre mörkerseende i högre ålder? Hur ofta ska man byta glasögon? Vilka sjukdomar dyker upp? Gula glas, vad hjälper det mot? Hjälpmedel över huvud taget, vad finns förutom glasögon? Hur går en starroperation till?
2 oktober - Stroke, är det en blödning eller propp?
Vad betyder ordet stroke? Varför får man stroke? Vad är symtomen på stroke? Kan man förebygga? Vad är en Tiaattack? Hur sker tillfrisknandet? Varför blir somliga helt bra medan andra aldrig blir riktigt bra efter en stroke? Vad kan man som medmänniska tänka på/hjälpa till med i en akutsituation? Medicinspecialistsjuksköterska Anna Hansson, CSK, kan svaren.
9 oktober - Alla dessa titlar...
Verksamhetschef Anna Wigenstorp berättar om sammanslagningen mellan Bromöllas två vårdcentraler och om det blev någon skillnad. Vi får också höra hur många anställda som finns och vilka professioner de har. Vad är ex. skillnaden mellan AT-läkare och distrikt-läkare? Finns liknande skillnader för sjuksköterskor? Är labbpersonalen sjuksköterskeutbildade?
16 oktober - Vad har du på fötterna?
Skotekniker Erik Svensson från CSK berättar vad bra skor egentligen är och vad man ska tänka på vid skoinköp. Medicinska skor, hur skiljer de sig från vanliga skor? Inlägg och annat, hur kan man hjälpa skon att hjälpa foten? Somliga säger att låga klackskor är bra för äldre, stämmer det? Har klacken någon egentlig funktion? Hur får man kontakt med en medicinsk skoaffär?
23 oktober - Hålla tätt...?
Blåsans funktion är ju jätteviktig för oss människor, men vad händer med blåsan och allt där omkring när den åldras? Varför allt detta spring på toa om nätterna, och ändå kommer nästan ingenting? Vilka sjukdomar kan dyka upp? Vilka är varningssignalerna? Hur går exempelvis en prostataoperation till? Vilka hjälpmedel finns idag, hur fungerar de, skillnad mellan män och kvinnor? Uroterpeut Lisbeth Eklund och sjuksköterska Monika Eklund från CSK.
30 oktober – Hur vet pillret att jag har ont i foten?
Apotekare Kerstin Eriksson berättar allt som vi vill veta om mediciner. Exempelvis varför medicinerna kan se så olika ut, kapslar, piller, droppar, vad är nyttan med det? Hur påverkar pillret kroppen och hur kan pillret bota ”rätt” skada? Vad händer om man tar fel medicin vid fel tillfälle? Samma medicin från olika företag med olika namn, varför är det så? Och vad är det för skillnad på apotekare, receptarie och farmaceut?
6 november - Kärlek, närhet och ömhet
Sexolog Andrea Magnusson bjuder i detta föredrag/samtal in till funderingar om sex på äldre dar. Vad är sex egentligen, räknas ömhet, närhet och kel som sex? Hur påverkas vårt välmående och vår hälsa av sex? Förändras lusten, behovet och/eller intresset för sex och kärlek vart efter som åren går? I så fall, hur? Kan man lära sig uppleva lust och njutning som ex. 80-åring även om man inte gjort det tidigare?
13 november - Folktandvården
Tandhygienist Emma Johansson berättar vad som händer i munnen ju äldre vi blir. Vilka skavanker och sjukdomar kan dyka upp? Hur påverkar olika kost tänderna? Vad kan vi själva förhindra eller förebygga med ex. tandlossning, tandsten? Vad är skillnaden mellan brygga och att få nya tänder helt och hållet? I skolan lärde vi oss borsta tänderna på ett sätt, nu borstas det på ett annat sätt. Hur ska man borsta egentligen? Finns flortanten kvar?
20 november - Minnesproblem...?
Till och från glömmer vi alla bort både det ena och det andra. Men vad är skillnaden på glömska och glömska? Finns det en frisk glömska och när blir den i så fall ofrisk? Vad händer i hjärnan när minnet försvagas/ändras? Och vad gör man om väninnan börjar bete sig konstigt och lite annorlunda? Finns det någon bra hjärngympa? Demenssjuksköterska Carina Christensen berättar.
27 november - Hur mår vi egentligen i Bromölla?
Vad är folkhälsa? Bromölla kommuns folkhälsosamordnare Ida Karlsson berättar om sitt uppdrag och vad som är viktigast just nu. Vi får också höra om kommuninvånarnas hälsa överlag. I media pratas det om ett ökat och annorlunda spritdrickande jämfört med för 20 år sedan. Vad är det som har förändrats? Det pratas också om ökat beroendespelande. Vad är för mycket spelande? Och vad spelar man då?