Dörr- och fönsterbyte på Fäladen - ett lyckat lyft för hela området

Dörr- och fönsterbyte på Fäladen - ett lyckat lyft för hela området

Publicerad: 9 april 2021, kl. 8:03

Det är ett mångfacetterat bostadsområde med stor personlighet och gemenskap som möter oss när vi kör in på parkeringen till det som utgör Fäladsområdet. Här bor man med närhet till naturen med Branthallas natursköna gång- och cykelvägar, ängar och skogspartier på ett par minuters avstånd. 

Det pågår ett fönster- och dörrbyte i området som slutförs i dagarna och bovärden Jens Allansson har bestämt träff med en av hyresgästerna i området för att låta henne ge oss sin syn på det omfattande projektet. De brunklädda tegelhusen  i två plan ackompanjeras väl av de mer färgstarka panelpartierna i tidstypiska kulörer som blått och rött.  Även ytterdörrarna går i starka färger - en färg för respektive hus. De gamla solblekta dörrarna har nu bytts ut till nya - och även de går i lika starka kulörer som originalversionen. När husen uppfördes 1979 hade bostadsbristen i landet precis byggts bort genom miljonprogrammet. Motreaktionen i form av småskaliga hus och radhus var ett faktum. De utanpåliggande trapphusen uppfördes för att spara plats inne i husen och lägenheterna försågs med stora, öppna balkonger. Det slår mig hur tidstypiska de är. 

Stora gröna gårdsstråk och bilfria gångvägar präglar området och ger gott om utrymme för områdets barn - de stora grönytorna bjudernämligen in till all sorts lek och bollsport. För ett par år sedan uppfördes även odlingslotter i anslutning till husen och en trädgårdsförening bildades. På Fäladsområdet har bilarna sina självklara platser på tryggt avstånd från bostäderna med garagelängor och parkeringar samlade på en och samma plats. Trots det har det förekommit en del bekymmer med felparkeringar, något som det snart ska rådas bot på.

- Ja, vi har pratat om att ta hit parkeringsvakter som ska hjälpa de som bor i området att få bukt med besökare som parkerar sina bilar fel, säger Jens Allansson, bovärd för området. Han pekar ut över parkeringsområdet och berättar att i stort sett varje hyresgäst har minst en bilplats.  

Vi fortsätter genom området och passerar hyresgästföreningens lokal. Där håller Gunilla Olsson, ordförande för hyresgästföreningen  ofta till. Innan pandemin bröt ut brukade hon ordna barngrupper för de barn som bor i området.  Ofta har barnen sitt ursprung i flera olika kulturer och det brukar bli uppskattade träffar där de dels lär sig matnyttiga saker som sopsortering och miljöfrågor men också får leka tillsammans. Ibland  planterar de blommor och andra spännande fröer på odlingslotterna som de sedan kan skörda när det är säsong för det. Ibland uppstår det irritation från den äldre generationen i området som när barnen cyklar ut på parkeringen eller rör sig över lägenhetstomterna. Då är det bra att Gunilla finns och kan bygga broar genom att öka förståelsen för varandra. 

Det stundande dörr- och fönsterbytet har varit efterlängtat bland hyresgästerna på Fäladsområdet. Dels har de några år på nacken och dels har det tidigare varit ganska lyhört. Annika Johnsson bodde först i en fyra men bytte till en trea med uteplats och liten trädgård. Hon flyttade till området 2004 och har trivts bra ända sedan start. 

- Jag hade en helt annan bild av Fäladsområdet innan jag flyttade hit. Den uppfattningen har ändrats. Jag trivs så oerhört bra här nu, säger hon och ler. Hon beskriver området som livfullt. Det är mycket barn och unga i rörelse. De leker på grönytorna och är ute till långt ut på kvällarna under sommarmånaderna. Hon har god uppsikt över området från uteplatsen som rymmer både plats matplats och grill. Framför den breder en stor gräsplan ut sig där barnen ofta befinner sig. Det enda hon har att anmärka på är staketet som omgärdar uteplatsen. Det behövs rengöras och oljas.

- Jag gör gärna det själv! Jag vet hur mycket våra bovärdar har att göra och staketet har nog inte oljats sedan det byggdes. Vi har en helt fantastisk bovärd här nu, skrattar hon. Så bra har vi aldrig haft det.

Annika dukar fram varsin semla och serverar oss kaffe. Hon har en härlig energi och berättar många historier från de 17 år hon bott i området. Lägenheten ligger bara några hundra meter från hennes arbetsplats och barnen gick i skolan rakt över vägen när de var små. Det är just läget hon framhäver. Det är en utmärkt plats att bo på om man har familj eftersom det finns så mycket inom räckhåll. Här finns både förskola, mellanstadieskola och högstadieskola. Det märks att hon är nöjd. 

- Det har blivit mycket lugnare överlag här den sista tiden. Innan kunde det kännas lite stökigt kanske men nu vågar de äldre gå ut och vi har en härlig grannsämja. Det är väldigt socialt att bo så här. 

Fönster- och dörrbytet verkar också ha fallit väl ut. Annika upplever att det blivit mycket tystare sedan treglasfönstren sattes in. De stänger ute de ljud som kommer utifrån och hon berättar hur både hon och flera av hennes grannar upplever att området fått sig ett lyft. Det känns fräscht. Hon ser på Jens och ler. 

- Jag tycker fönsterbytet gick smidigt och bra. Det enda vi fick vänta på var altandörren. Jag är glad bara jag har fått nya fönster, säger hon. När de väl började arbetet gick det snabbt, det tog bara ett par dagar.

Hon tillägger:

- Plåtarbetet utvändigt kom vid ett senare tillfälle men även det flöt på smidigt. Och det bästa av allt var nog att de till och med putsade fönstren!

 

Text och bild: Mathilda Lindqvist 

Sidan senast uppdaterad: den 9 april 2021
Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt