Det finns en viss trygghet i att bo i flerfamiljshus och att man har människor omkring sig. Men du har också rätt till lugn och ro. Människor har olika referensramar. En del blir störda av sådant som andra inte bryr sig om. En del är kvällsmänniskor, andra trivs bäst med att gå upp riktigt tidigt. För att ett myller av olika människor ska fungera tillsammans och trivas bra, krävs alltså att man tar hänsyn till varandra - både inom de egna väggarna och i gemensamma utrymmen.

Vad räknas som en störning?

Vad räknas som en störning?

Naturligtvis ska du och din familj kunna röra er normalt i lägenheten utan att vara rädda för att betraktas som störande men mellan klockan 22.00 och 07.00 bör du ta extra hänsyn och försöka vara lite tystare. Exempel på störningar kan vara att någon spelar musik på mycket hög volym eller en hund som skäller högt och länge. Det kan också vara att någon duschar eller tappar upp vatten mitt i natten, borrar, spikar eller bankar sent på kvällen - eller att någon använder tvättmaskin nattetid.

Vad gäller i entré och gångar?

Vad gäller i entré och gångar?

Av säkerhetsskäl är det förbjudet att placera cyklar, barnvagnar, skor, mattor eller andra föremål i entré, trapphus, vind- eller källargångar. Det är din och dina grannars utrymningsväg om det skulle inträffa en olycka eller brand - och även räddningstjänsten väg in. Därför ska entré och gångar hållas fria.

Bomkörning

Bomkörning

Det är viktigt att du som hyresgäst är hemma eller på annat vis ger tillträde till din lägenhet i de fall någon ur BromöllaHems personal (eller våra underentreprenörer) ska utföra arbete i din bostad. Om du som hyresgäst har avtalat att vara hemma vid en tidpunkt för planerat arbete men det sedan visar sig att du får förhinder måste du meddela detta i god tid. Du kan också ge tillstånd till reparatörer eller entrepenörer att gå in i bostaden med hjälp av huvudnyckeln. I de fall arbetet förhindras genom att tillträde till bostaden saknas kommer det tas ut en avgift för så kallad bomkörning.

Mata inte djur från din balkong eller uteplats

Mata inte djur från din balkong eller uteplats

Mata inte djur från din balkong eller uteplats eftersom det kan locka till sig skadedjur. Dessutom finns det andra som inte uppskattar de djur du matar.

Pool eller studsmatta?

Pool eller studsmatta?

Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ha pool. Du får gärna ha studsmatta om den är placerad i din lägenhetsträdgård och har skyddsnät.

Får jag grilla i min hyresrätt?

Får jag grilla i min hyresrätt?

Om du bor i en lägenhet med eller utan balkong får du gärna grilla på de gemensamma grillplatser som finns i ditt område - det är okej att grilla på balkongen om du använder en elgrill, du får absolut inte grilla på balkongen med kol eller gasolgrill. Bor du i en marklägenhet eller radhuslägenhet får du gärna grilla på din uteplats så länge inte röken stör dina grannar. Ett tips är att placera grillen en bit bort från huset

Får jag ha blommor på balkongen? Och rista mattor?

Får jag ha blommor på balkongen? Och rista mattor?

Du får gärna ha blommor och blomlådor på din balkong men det är viktigt att tänka på att balkonglådor måste sättas upp på insidan av balkongräcket av säkerhetsskäl. Tänk också på att se till att det inte hamnar vatten på grannens balkong när du vattnar dina blommor. Du får inte skaka mattor, sängkläder eller andra föremål från balkongen. Tänk på att damm och andra partiklar kan bli besvärande för dina grannar.

Får jag ha husdjur i lägenheten?

Får jag ha husdjur i lägenheten?

Du får gärna ha husdjur i din lägenhet, men du har alltid ansvar för att djuren inte är till obehag för dina grannar. Tänk på att inte släppa ut djur utan tillsyn och se till att hundar och katter inte förorenar på området, speciellt inte i närheten av barnens lekplatser. Det är också bra om du är lite varsam med pälsdjur eftersom många är allergiker. Detta gäller bland annat i tvättstugan, där katt- och hundhår kan samlas i torktumlarfilter.

Får jag tvätta och dammsuga på kvällen?

Får jag tvätta och dammsuga på kvällen?

Undvik att använda tvätta och använda andra hushållsmaskiner som till exempel dammsugare, och diskmaskinen under sena kvällar och nätter. Tänk generellt på att inte störa dina grannar genom att till exempel såga, spika, dammsuga eller spela hög musik kvälls- och nattetid. På helgerna bör du låta grannarna få sovmorgon till kl 10 innan du börjar väsnas.

Rökning?

Rökning?

Det är förbjudet att röka i fastighetens allmänna utrymmen. Det råder rökförbud på våra lekplatser! Om våra bo- och miljövärdar ser någon som röker på en lekplats där rökning inte är tillåten ska de enligt lagstiftaren ”ingripa med information och tillsägelser”. Om någon trots tillsägelse ändå röker där får personen avlägsnas. Man måste då ta hjälp av polis eller ordningsvakter eftersom vi inte har någon laglig rätt att själv avlägsna personer som bryter mot rökförbudet. Du kan bli ersättningsskyldig om rökningen skadat lägenheten. Tänk också på att det kan finnas allergiker och icke-rökare i våra fastigheter - visa hänsyn. Tänk också på att inte kasta fimparna från balkongen ner på marken utan i en avsedd behållare