I Sverige har vi gott om tillgång till vatten som är rent och hälsosamt att dricka och vi kan bara föreställa oss hur fruktansvärt det vore om vattnet skulle ta slut - Det är nämligen inte någon självklarhet med rent vatten.
Algblomning, syrebrist och bottendöd är ett stort problem i både sjöar och hav. Vi människor påverkar vattnet genom utsläpp som oftast kommer från jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp och industrier. Till slut hamnar utsläppen i havet eller sjöarna. Vi kan se till att minska algblomningen genom att ha ordentliga system för enskilda avlopp och inte tömma exempelvis toan på båten i vattnet.
Ungefär hälften av alla sjöar och vattendrag i Sverige klarar inte kraven för god vattenstatus.
Klimatförändringarna utgör ett hot eftersom de för med sig intensivare nederbörd som regn och snö, ökad risk för översvämningar och föroreningar av vattentäkter där vi hämtar vårt dricksvatten. I sydöstra Sverige och på Gotland hotar dessutom vattenbrist.
Det finns många farliga ämnen som påverkar vattnet och miljön om det hamnar i sjöar, hav och vattendrag. Det ställs höga krav på vatten- och reningsverk men också på dig som individ. Spola aldrig ner kemikalier, mediciner eller skräp i toaletten eller avloppen. Undvik också att tvätta bilen på din garageuppfart.
Många av landets dricksvattentäkter har fortfarande ett otillräckligt skydd och grundvattnet på riskerar att förorenas eller överexploateras på många ställen runt om i Sverige.